Comert electronic de tip B2B

Comert electronic de tip B2B

0 Shares
0
0
0

Activitiea de e-commerce B2B face referire la tranzactiile comerciale online care au loc intre doua companii. Aceste tranzactii se pot realiza prin intermediul unui portal B2B, care are un mod de functionare asemanator unui magazin online, singura diferenta intre cele doua fiind aceea ca e-Commerce blog li se adreseaza persoanelor juridice si nu persoanelor fizice.

Am spus ca e-commerce B2B se aseamana cu un magazin online pentru ca are rolul de a le prezenta clientilor produsele sau serviciile companiei, pe care acestia le pot achizitiona.

E-commerce B2B este un concept care se afla intr-o continua evolutie, iar in functie de tipul tranzactiilor, in prezent intalnim urmatoarele tipuri de portaluri B2B.

Orientate catre cumparator – care sunt detinute de catre un grup de companii care au interesul sa cumpere diverse produse sau servicii, care urmaresc o desfasurare cat mai eficienta a procesului achizitie. Acest portal este ideal pentru ca ii ajuta pe cumparatori sa obtina cele mai bune preturi pentru produse de la furnizori si sa beneficieze totodata de costuri scazute de administrare. Pe de alta parte, furnizorii au astfel posibilitatea de a-si prezenta catre potentialii clienti cataloagele.

Orientate catre furnizor – iar pe acestea le gestioneaza furnizorii care urmaresc generarea unui canal de vanzari online spre potentialii clienti. Aceste portaluri le ofera furnizorilor posibilitatea de a avea vizibilitate crescuta in piata, si ii ajuta pe acestia sa atraga mai multi prospecti. La randul lor, si cumparatorii sunt avantajati de un astfel de portal pentru ca pot obtine informatii despre furnizori, si pot afla cat de eficiente le sunt acestora produsele.

Independente – acestea fiind gestionate de catre o terta parte care ofera o platforma B2B comuna si totodata accesibila atat furnizorilor cat si cumparatorilor. Membrii inregistrati pe aceasta platforma pot sa afiseze reclame si pot chiar solicita oferte sau organiza licitatii.

Platforme de tranzactii pe verticala – acestea avand rolul important de a conecta fiecare sector al unei anumite industrii. Aceste portaluri sunt capabile sa creasca eficienta de operare si reduc considerabil costurile logistice.

Platforme de tranzactii pe orizontala – aceastea au rolul de a conecta furnizorii si cumparatorii din diferite industrii din intreaga lume. Acestea se aseamana foarte mult cu niste piete imense unde oamenii pot vinde sau de unde pot achizitiona produse sau servicii.

De precizat este faptul ca in cadrul unui portal B2B compania – furnizor isi prezinta produsele sau serviciile pe care le ofera, alaturi cu preturile solicitate in schimbul acestora, dar si stocurile precum si alte detalii care sunt foarte importante pentru procesul de vanzare.

Discutam aici despre detalii precum discount-uri personalizate pe tipuri de clienti. Compania – client acceseaza portalul B2B, dupa care analizeaza oferta disponibila, iar in cazul in care este interesata poate sa plaseze o comanda sau o cerere de oferta.

In cele mai multe situatii, fie compania care detine portalul B2B va oferi clientilor sai datele de inregistrare, fie le va oferi posibilitatea de a-si crea singuri cont pentru ca astfel fiecare client va beneficia de acces securizat la informatiile privind comenzile, soldurile sau chiar si ofertele personalizate, in timp ce oferta prezentata va putea fi ajustata in functie de preferintele utilizatorului care este logat in portal.

0 Shares
You May Also Like
Ce tehnici SEO exista?

Ce tehnici SEO exista?

De multe ori, cand cream un site, auzim despre “SEO”. Problema este ca majoritatea oamenilor care incep sa…
Citeste