Cele 5 stadii ale cariilor dentare

0 Shares
0
0
0

Exista 5 stadii ale cariilor dentare iar daca nu mai suporti durerea si vrei sa ajungi la stomatolog, cel mai probabil esti intr-una dintre ultimele faze.

Cum apar cariile

Cariile sunt cauzate de placa – un film subtire ce se acumuleaza pe suprafata dintelui si contine milioane de bacterii care produc acid si distrug smaltul dintelui in timp, daca resturile alimentare nu sunt curatate suficient de repede prin periaj si curatare interdentara.

Anatomia dintelui

Pentru a intelege mai bine stadiile unei carii, trebuie sa cunosti straturile dintelui ce pot fi afectate – smaltul, dentina si pulpa.
Smaltul este stratul exterior al dintelui, ce are rolul de a proteja interiorul moale si sensibil al dintelui.
Dentina este un strat de culoare galbena, aflat sub smalt, mai moale si mai poros decat smaltul.
Pulpa este cel mai interior, cel mai moale si mai vulnerabil strat al dintelui, format din tesut nervos si vase de sange.
Degradarea dintelui incepe la nivelul smaltului, iar netratata avanseaza catre dentina si catre pulpa, devenind mai dureroasa si mai greu de tratat.

Stadiile cariilor dentare

Stadiul 1. Leziunile smaltului

Primul stadiu al unei carii este aparitia unui mic semn maro sau alb pe smalt – leziune.
Doare? Nu. La nivelul smaltului nu exista nervi sau vase de sange. In acest stadiu probabil ca nici nu vei sti ca ai o carie. Doar medicul ar putea sa o depisteze in cadrul unui control regulat.
Tratament. In acest stadiu se poate folosi fluor, curatare sau sigilare, plus plan personalizat de igiena orala acasa.

Stadiul 2. Carii la nivelul smaltului

O leziune netratata a smaltului duce la o carie pe dinte. Afectarea nu mai este superficiala, iar adancimea cariei e vizibila la radiografie.
Doare? Da sau nu. Daca a trecut de smalt, e posibil sa nu simti nimic inca. Daca e mai aproape de dentina, dintele va fi mai sensibil.
Tratament. Cea mai comuna cale de tratament in acest stadiu este curatarea zonei afectate si plombarea cariei – o procedura sigura si accesibila.

Stadiul 3. Dentina cariata

O carie care a trecut de smalt, va permite bacteriilor sa ajunga la dentina.
Doare? Da, dar deocamdata nu foarte tare. Vei simti dureri usoare, disconfort, iar in cel mai bun caz sensibilitate dentara la rece si cald. Durerea depinde de profunzimea cariei si de toleranta personala.
Tratament. Se indeparteaza partea afectata a dintelui si, in functie de cat de mult din structura dintelui dispare, poti avea nevoie de plomba, de coroana sau de incrustatii inlay/onlay pentru a restructura dintele si a-i reda sanatatea.

Stadiul 4. Afectarea pulpei dentare

Trecand de dentina, caria va ajunge la partea moale si vulnerabila a dintelui si vei avea ceea se numeste infectie de canal.
Doare? Foarte tare, pentru ca dentina este foarte inervata si vascularizata.
Tratament. Tratamentul de canal inseamna curatarea partii infectate a pulpei si apoi curatarea si umplerea canalelor cu un material special. La final poate fi sau nu nevoie de coroana.

Stadiul 5. Abcesul.

Abcesul dentar este o punga de puroi formata la radacina, cand o carie este netrata prea mult timp.
Doare? Ingrozitor. Durerea este intensa si pulsatila, te dor si se umfla gingiile si maxilarul, ai febra si un gust neplacut.
Tratament . Dupa radiografii si evaluarea infectiei, tratamentul de canal si antibioticele pot salva dintele, sau daca situatia e prea avansata, se recomanda extractia dintelui.

Morala

Igiena orala adecvata (periaj regulat, curatare interdentara si o dieta sanatoasa) te pot salva de durere, de pierderea dintilor si de banii pierduti.
Controalele la sase luni iti dau sansa de a scapa de carii cu mult inainte sa le remarci.
Daca te doare un dinte nu amana tratamentul, pentru ca situatia se poate agrava.

0 Shares
You May Also Like