Poate suntem sau nu constienti de acest fapt, insa simpul bec este extrem de important si vital in viata noastea de zi cu zi si nu ne mai dam seama de importanta lui decat atunci cand se arde si isi face simtita lipsa.
Daca esti in situatia in care un bec din casa, birou sau garaj s-a ars si nu esti sigur ca ai vrea sa il inlocuiesti cu acelasi model si cauti un bec LED ieftin, unul cu halogen sau un tub fluorescent ai ajuns in locul potrivit. Iata atat caracteristicile fiecarui model de bec mentionat mai sus cat si diferentele dintre cele 3 tipuri de bec.
1. Becul cu Halogen, functioneaza pe acelasi principiu ca si becul incandescent, insa datorita compozitiei de gaze din interiorul becului, compozitie ce contine si halogen, filamentul acestui bec poate ajunge la o temperatura mai mare, fara a se arde. Lumina produsa de aceste becuri cu halogen este foarte asemanatoare cu cea naturala, acestea emit o lumina calda, usor stralucitoare, placuta si relaxanta pentru ochi.
Acest tip de bec, la momentul actual inregistreaza cel mai mare consum de energie, dupa clasicul bec cu filament. Becurile cu halogen este necesar sa fie manipulate cu foarte multa grija pentru ca, din pacate, sunt destul de fragile, iar pe langa fragilitate, este nevoie sa se evite pozitionarea acestor becuri in apropierea unor surse usor inflamabile.
2. Becul fluorescent, functioneaza in mod similar cu tuburile cu neon, insa marele avantaj al acestui tip de becuri este consumul, care este de pana la 4-5 ori mai mic decat al celor incandescente, fapt ce a dus ca aceste becuri sa fie incadrate cu succes in categoria de becuri economice.
Din pacate, precum orice alt produs existent pe piata si acest model de bec dispune de un dezavantaj si anume faptul ca din momentul in care acesta se aprind si pana la atingerea distribuirii de lumina la o intensitate maxina, pot trece cateva zeci de secunde, fapt ce poate deveni deranjant in timp.
3. Becul cu LED, functioneaza la fel ca o dioda ceva mai mare, in momentul in care este strabatuta de curent electric, de acolo si denumirea de LED care provine din ,, dioda emitatoare de lumina- Light Emitting Diode”. Acest model de becuri este cel mai popular in randul consumatorilor, avand multiple avantaje in fata celorlalte modele.
Un prim avantaj al acestui tip de bec este intocmai durata sa mare de viata, LED-urile avand capacitatea de functionare pana la 50.000 de ore, ceea ce inseamna ca viata lor poate fi chiar si de doua ori mai mare decat a becurilor fluorescente mentionate mai sus.
Alt avantaj al acestui bec este faptul ca au cel mai redus consum de energie electrica, poate chiar si de 15 ori mai mica decat in cazul altor tipuri de becuri. Avand atat de mult avantaje LED-urile sunt printre cele mai scumpe modele de pe piata, insa avand in vedere toate cele mai sus mentionate, acestea reprezinta o investitie inteligenta, pe care, cu siguranta, o vei putea recupera in timp.
Bineinteles, pe langa media de viata, costul si tipul becului, mai sunt si alte aspecte care pot contribui la alegerea unui bec, precum tipul de lumina pe care-l produce, alba sau rece, soclul sau numarul de Watti, care ne anunta exact cat curent va consuma becul ales, intr-un interval de 60 de minute.