Panouri solare termice cu tuburi vidate sau plane?

Panouri solare termice cu tuburi vidate sau plane?

0 Shares
0
0
0

Mai intai de toate, inainte de a discuta despre care dintre panourile solare cu tuburi vidate sau panourile solare plane sunt recomandate, ar trebui sa mentionam faptul ca panourile solare termice sunt folosite cu scopul de a transforma energia solara in energie termica.

Ei bine, aceste panouri solare termice sunt folosite atat pentru incalzirea locuintelor si pentru incalzirea apei menajere din gospodarie, cat si pentru incalzirea fabricilor sau a firmelor, si pentru obtinerea apei calde menajere in cadrul firmelor sau a fabricilor respective.

Inainte insa de a opta pentru panouri solare nepresurizate pentru incalzire apa, sau pentru panouri pentru incalzirea locuintei, cu siguranta oamenii ar trebui sa cunoasca faptul ca intre panourile solare cu tuburi vidate si panourile solare plane exista cateva diferente foarte mari in ceea ce priveste randamentul.

Chiar si in ceea ce priveste pierderile de caldura exista diferente intre cele doua tipuri de panouri solare, iar aici trebuie amintit faptul ca panourile solare plane par a fi mai eficiente decat panourile solare cu tuburi vidate.

Cu toate acestea insa, in cazul in care privim media anuala a avantajelor panourilor solare cu tuburi vidate, putem observa ca aceste diferente nu ar fi foarte mari, iar in continuare vom discuta despre cele doua tipuri de panouri solare.

In cazul in care discutam despre randamentul panourilor solare plane, trebuie adus aminte faptul ca acesta se poate compara cu cel al panourilor solare cu tuburi vidate, numai in zilele extrem de calduroase de vara.

In cazul in care insa discutam despre randamentul panourilor solare cu tuburi vidate pe tot parcursul anului, putem observa cum aceste panouri sunt mai eficiente cu pana la 25-40% in comparatie cu panourile solare plane.

Atunci cand vine vorba despre panourile solare cu tuburi vidate, trebuie amintit faptul ca acestea functioneaza fara probleme chiar si atunci cand afara temperaturile sunt sub zero grade celsius. Pentru a contribui la incalzirea unei locuinte pe timp de iarna, aceste panouri ar fi mult mai utile decat panourile solare plane.

Deoarece panourile solare cu tuburi sunt prevazute cu un strat de absortie selectiva, dar si cu o izolatie termica, ele pot sa functioneze fara probleme si atunci cand afara cerul este innorat, iar apa calda menajera se va putea obtine fara nici o problema.

In cazul deteriorarii, panourile solare cu tuburi vidate pot fi remediate rapid si usor, prin schimbarea rapida a tubului deteriorat. Partea buna in acest caz este aceea ca nu se impune golirea intregului sistem.

In schimb, daca ar fi vorba insa despre panourile solare plane, atunci acestea ar trebui inlocuite in totalitate, iar sistemul de incalzire ar trebui golit, iar apoi adus din nou sub presiune.

Un alt motiv pentru care panourile solare cu tuburi vidate sunt mai recomandate, este acelea ca din cauza faptului ca tuburile au forma cilindrica, ele pot sa colecteze mult mai usor razele solare pe toata durata zilei, pe cand panourile solare plane au randament maxim doar in perioada amiezii, atunci cand razele soarelui sunt perpendiculare pe stratul absorbant.

0 Shares
You May Also Like