Panel-urile produse de catre AU OPTRONICS

0 Shares
0
0
0

Panel-urile produse de catre AU OPTRONICSAU OPTRONICS (AUO) au gasit o metoda alternativa de a produce un gamut larg de culoare, integrandu-l in cateva panel-uri de la ei de tip AHVA (IPS-type), de tip IPS. Acestea folosesc o mixtura de diode rosii si albastre cu un fosfor verde (de design RB-LED sau RB-G LED). Design-ul backlight-ului pentru ambele solutii este ceva mai complex decat design-ul standard WLED, iar pretul cerut, este in consecinta unul “premium”.

Acest pret premium, scade totusi o data cu trecerea timpului. Exista de asemenea o tehnologie aflata in dezvoltare de catre o companie din Statele Unite, numita Nanosys, ce poate oferi o alternativa de pret chiar mai mica.

Tehnologia este numita “Quantum Dot Enhancement Film” sau QDEF si schimba in totalitate LED backlight, asa cum il cunoastem noi astazi. Diodele de albastru sunt inca folosite, dar invelisul de fosfor si difuzorul sunt inlocuite cu un film special de fosfor nanoscopic, asa numitele “Quantum Dots” sau puncte cuantice.

[adsenseyu1]

Punctele cuantice se afla in numar de trilioane pe acest tip de film. Acestea pot fi modificate fizic (prin alterarea marimii acestora) pentru controlul lungimilor de unda ale luminii emise, o data ce acestea intra in contact cu o sursa de lumina.
Componenta albastra este asigurata in abundenta de catre lumina emisa din dioda, in timp ce componentele rosii si verzi pot fi produse de catre punctele cuantice, special reglate in acest scop.

Acest lucru permite obtinerea a 3 puncte (varfuri) spectrale distincte de albastru, verde si rosu, ce sunt necesare pentru acoperirea spatiilor de culoare. Tipul de spectru produs de catre acest sistem este comparabil cu designul Adobe RGB WLED.

Pentru a afla unde se incadreaza aceasta tehnologie, mai ales in cadrul monitoarelor pentru computere, putem observa declaratiile celor de la Nanosys.

Acestia au spus ca scopul lor initial era sa integreze filmele QDEF in display-uri portabile, asa cum ar fi cele pentru tablet-pc-uri, dar si ca spera in acelasi timp sa gaseasca un interes crescut din partea producatorilor de display-uri mai mari. (pentru monitoare de mari dimensiuni sau pentru televizoare). Daca esti interesat de monitoare led second hand, cel mai bun site unde poti gasi informatii este diabloscomputer.ro.

[adsenseyu1]

O atractie importanta pentru QDEF o constituie integrarea foarte usoara in design-urile de lcd-uri deja existente, filmul produs fiind practic mai subtire decat o foaie de hartie si inlocuind pur si simplu componentele existente.

Este de asemenea si neutru din punct de vedere al costurilor, in contrast evident cu panel-urile scumpe multi-dioda si design-urile cu fosfor imbunatatit ce sunt produse in acest moment de catre compania LG. Dioda albastra “goala” nu are nevoie de un tratament cu fosfor separat si in loc de asta, trece lumina prin filmul respectiv.

Mai mult decat atat, filmul in sine a demonstrat o durata de viata potrivita pentru folosirea acestuia la panel-urile TV si la monitoare, cu o durata de peste 30.000 de ore de folosire (comparabila cu unele dintre cele mai bune si durabile LED backlight-uri de pe piata, in acest moment).

Scopul principal al tehnologiei QDEF este sa extinda spatiile de culoare folosite de utilizator, fara a compromite forma, costul si functionalitatea design-urilor de LCD, deja folosite.

0 Shares
You May Also Like