Modul in care dresurile au evoluat

Modul in care dresurile au evoluat

0 Shares
0
0
0

In 1953, Allen Gant, Sr., de la Glen Raven Knitting Mills a dezvoltat un echivalent comercial cu acesti furtuni pe care ii numea “Panti-Legs”, dar acestea nu au fost aduse pe piata libera pana in 1959. In acest timp, Ernest G. Rice si-a inventat propriul design pentru chilot, similar cu cel purtat astazi, iar in 1956 a prezentat un brevet intitulat “Ciorapi combinati cu chiloti”. Acest model a fost adoptat de alti factori de decizie, ceea ce a dus la diferende in instantele din S.U.A. timp de mai multi ani inainte ca brevetul sa fi fost acceptat ceva timp dupa moartea proprie a lui Rice. De aici a fost doar un pas pana la a se ajunge la productia de ciorapi medicinali.

Pana in acest moment, nu era niciun motiv pentru femeile aflate in afara show-business-ului sa poarte “furtunul pantalonilor”, deoarece hainele mai lungi au permis utilizarea ciorapilor peste genunchi, fixati cu o centura de jartiera. Cu toate acestea, in anii 1960, imbunatatirea proceselor de fabricatie a textilelor a facut chilotul din ce in ce mai accesibil, in timp ce textilele create de om, cum ar fi spandexul (sau elastanul), le-au facut mai confortabile si durabile. Aparitia miniskirtului la moda, care a expus picioarele deasupra genunchiului, a facut ca chilotul sa devina o necesitate pentru multe femei. In 1970, vanzarile de ciorapi din S.U.A. au depasit pentru prima data ciorapii, si aceasta a ramas inca de atunci. Ciorapi a devenit un dulap de baza in anii 1970 si 1980.

Incepand cu anul 1995 a inceput declinul constant, marind in 2006, vanzarile din S.U.A. reprezentand mai putin de jumatate din ceea ce fusesera odinioara. Acest declin a fost atribuit picioarelor goale la moda, schimbarilor in codul de imbracaminte la locul de munca si popularitatii sporite a pantalonilor.

In timp ce vanzarile de stiluri traditionale nu s-au redresat, anii 2000 au vazut aparitia altor stiluri specifice. Boroderiile, modele si culori, ciorapi opaci, ciorapi mici, ciorapi pentru barbati si chilot pentru barbati (denumit jucaus “mantyhose”) au cunoscut o crestere a vanzarilor. In anii 2010, o popularitate crescanda pentru legaturile de imbracaminte de forma opusa stilului de imbracaminte casual (si chiar unele articole de imbracaminte) a inlocuit rolul de moda detinut anterior de chilot, desi chilotul ramane popular ca piesa de imbracaminte

Ciorapii au in general o constructie standard: partea superioara a taliei este un elastic puternic; partea care acopera soldurile si fesele (zona chilotului) este compusa dintr-un material mai gros decat pentru picioare. Calcaiul sau partea care acopera vaginul este un material mai puternic, uneori facut din bumbac poros, dar picioarele chilotilor sunt facuti din cele mai subtiri materiale utilizabile si au o constructie consistenta pana la degetele purtatorului. Acestea pot fi intarite pentru a evita uzura.

Cele mai multe modele de dresuri sunt compuse din nailon si un amestec de spandex, care ofera elasticitatea si forma-montaj, care este caracteristica dresurilor moderne. Tesatura de nylon este oarecum predispusa la rupere (“destramare”).

0 Shares
You May Also Like