Limbile straine si neuroplasticitatea

0 Shares
0
0
0

Limbile straine si neuroplasticitateaSe considera ca neuroplasticitatea dispare odata cu varsta dar mai multe studii recente ne-au aratat ca creierul continua sa se modifice si sa se dezvolte si mai tarziu. Bilingivismul ajuta la acest lucru si de aceea iti recomandam: invata engleza!

Neuroplasticitatea se mai cunoaste si sub  numele de plasticitate a creierului si face referire la modul in care se modifica sinapsele si caile neuronale. Aceste modificari sunt cauzate de schimbarile de comportament, de mediu sau de anumite leziuni fizice.

Creierul are capacitatea de a crea noi circuite in timp ce avansam in varsta si pe masura ce circumstantele se schimba. Poate va intrebati ce legatura este intre toate acestea si cunoasterea a doua limbi. Nu este un antrenament mai benefic pentru creier decat a invata o noua limba.

[adsenseyu1]

Se considera ca creierul este un organ static in ceea ce piveste latura psihologica si ca nu poate sa sufere modificari de structura. Aceste conceptii sunt combatute de cercetatori. Creierul are capacitatea de a se dezvolta in timp pana la aproximativ 70 de ani.

Studiile arata ca si celulele Stem pot sa dea nastere la neuroni, indiferent de varsta. Neuroplasticitatea implica si o serie de concepte de baza: durata, intensitate, constrangere, atentie, vizualizare si imitatie.

Creierul uman functioneaza la fel ca si un muschi. Atunci cand  va ganditi la invatarea unei noi limbi sau la rezolvarea unei probleme de matematica acel muschi va fi antrenat si cu cat este mai antrenat cu atat se dezvolta mai bine.

Oboseala sau stresul mental nu sunt stari confortabile la fel cum nici gimnastica nu este dar beneficiile sunt evidente si dovedite. Unul dintre cele mai importante beneficii sta in posibilitatea mai mica de a dezvolta afectiuni precum dementa sau Alzheimer, in cazul persoanelor care vorbesc doua limbi.

Vorbirea a doua limbi este o metoda de a exersa puterea creierului si plasticitatea sa si in timp va crea noi sinapse iar creierul se va reorganiza. Deoarece vorbim despre gramatici diferite, vocabular diferit si alte astfel de aspecte ce tin de invatarea unei noi limbi care sunt solicitante, atunci creierul va fi mereu antrenat.

[adsenseyu1]

Copiii care vorbesc mai multe limbi sau care sunt integrati in programe prin care sunt determinati  sa invete noi limbi au oportunitatea ca de cand sunt mici sa isi dezvolte foarte bine aceasta neuroplasticitate. Pentru acesti copii bilingvismul este ca si mersul zilnic pe strada.

La fel ca la oricare muschi, dezvoltarea nu va avea loc peste noapte. Sunt si alte activitati care pot sa ne fie de folos in aceasta directie cum ar fi jocurile de memorare, cititul, jocurile creative, sau oricare alta activitate care ne va solicita creierul si in final ne va obosi.

Trebuie sa retinem ca un creier se poate dezvolta doar in momentul in care va fi solicitat la nivel moderat. Acesta este un punct esential. In cazul in care sunt sustinute activitati ce tin de rutina cum ar fi treburile din casa creierul nu va exersa.

De asemenea nici atacurile de panica nu sunt benefice si favorabile pentru creier si de aceea se recomanda sa exersam atat cat sa ne simtim bine dar nu foarte mult pana cand ajungem sa avem migrene.

0 Shares
You May Also Like