Bormasina cu maner de pistol si bormasina tip ciocan

0 Shares
0
0
0

Bormasina cu maner de pistol si bormasina tip ciocanBormasina cu maner tip maner de pistol.

Bormasinile cu maner tip maner de pistol reprezinta cea mai comuna categorie a acestor dispozitive folosite in ziua de astazi si sunt disponibile intr-o larga varietate de subtipuri.

Un tip mai putin comun este bormasina in unghi drept, un dispozitiv special folosit de instalatori si electricieni, in cele mai multe cazuri.

Motorul folosit la acest tip de bormasina este in general unul universal, datorita raportului destul de bun putere-greutate. Cele mai performante masini de slefuit, pot fi gasite la Zyg.ro.

Pentru aproape toata perioada secolului 20, multe atasamente au putut fi achizitionate pentru a converti bormasinile de mana cu fir electric intr-o gama larga de dispozitive asa cum ar fi slefuitoarele orbitale (circulare) si cele de taiere cu disc, mult mai ieftin decat prin cumpararea acestor dispozitive dedicate (cea mai mare economie fiind de fapt inlaturarea necesitatii a cate unui motor pentru fiecare dispozitiv in parte).

Pe masura ce preturile la acest gen de aparate si pretul general al motoarelor universale a scazut, aceste atasamente au devenit mai putin comune, majoritatea utilizatorilor (cel putin cei profesionisti) preferand sa cumpere cate un dispozitiv dedicat, pentru fiecare tip de activitate.

[adsenseyu1]

Bineinteles, la nevoie, se pot face modificarile “de moda veche” pentru orice bormasina, mai ales atunci cand sunteti presati de timp sau nu vreti sa achizitionati un dispozitiv nou.

Bormasina tip hammer (ciocan).

Bormasinile tip hammer sunt similare cu cele electrice, standard, cu exceptia faptului ca sunt prevazute cu un ciocan de forare, in special pentru activitatile desfasurate in domeniul tamplariei.

Actiunea de tip ciocan poate fi efectuata sau oprita prin actionarea unui buton. Majoritatea bormasinilor electrice de tip ciocan au un rating de putere (input power) intre 600w si 1100w. Eficienta este undeva in jurul a 50-60%, asadar 1000 de watti de putere de intrare (input) vor fi convertiti in aproximativ  500-600 de watti de iesire (putere de output).

Actiunea de ciocanire (hammer action) a bormasinii este asigurata de 2 placi ce fac mandrina sa pulseze inainte si inapoi, pe masura ce bormasina se invarte in jurul axei proprii.

Aceasta actiune pulsatoare este masurata in loviri pe minut (Bpm – blows per minute), iar 10.000 de bpm sau mai mult, este un numar comun.

[adsenseyu1]

Datorita masei combinate a mandrinei si a capetelor ce este comparabila cu masa corpului bormasinii, transferul de energie este unul ineficient si poate fi dificil cateodata, mai ales cand se incearca perforarea unor materiale foarte dure, asa cum ar fi betonul.

Operatorul unui astfel de dispozitiv poate experimenta vibratii considerabile atunci cand il foloseste, iar capetele dispozitivului sunt construite din otel intarit, pentru a rezista fenomenelor de degradare rapida produse prin actiunea mecanica.

O aplicatie tipica pentru un hammer drill este instalarea cutiilor electrice a tevilor sau a rafturilor, intr-un material dur (beton, plastic dur, lemn, etc.). In practica, majoritatea bormasinilor au capete de penetrare standard (pentru tamplarie sau zidarie de exemplu) cu pana la 13mm (aproximativ 1cm si jumatate) in diametru.

Aceste dispozitive au devenit foarte cautate in domeniul constructiilor, fiind folosite atat in proiecte individuale (acasa) dar si in proiecte de mare anvergura.

0 Shares
You May Also Like