Holter EKG este un dispozitiv medical care inregistreaza bataile inimii si semnaleaza anumite semnale neobisnuite. In general, medicul va solicita monitorizarea pentru 24 de ore prin intermediul unui Holter EKG atunci cand are nevoie de mai multe informatii referitoare la modul in care functioneaza inima unui pacient, dupa ce acesta a efectuat o eletrocardiograma obisnuita.
Dispozitivul Holter are o dimensiune mica si functioneaza pe baterii. Dispozitivul este atasat de corpul pacientului si monitorizeaza inima acestuia, in timp ce isi desfasoara activitatile zilnice pe durata a 24 ore de sau chiar timp de 48 de ore, in functie de simptome si cat de des se manifesta acestea. Medicul este cel care decide perioada de monitorizare prin intermediul acestui Holter. Atasarea unui Holter de corpul pacientului se face aproximativ la fel ca in cazul unui EKG obisnuit. Electrozii se ataseaza pe zonele de pe piept ale persoanei care urmeaza sa fie monitorizare.
Cand se recomanda monitorizarea prin Holter EKG
Multi factori care influenteaza bataile inimii apar sporadic pe parcursul unei zilei si nu atunci cand pacientul se afla in cabinetul medicului. De aceea, monitorizarea Holter prezinta acest avantaj de a inregistra problemele atunci cand acestea apar, ajuntand apoi medicul sa puna diagnosticul corect si sa ia masurile care se impun. Mai mult de atat, monitorizarea Holter timp de 24 de ore il mai poate ajuta pe medic sa constate cum raspunde pacientul la medicamentele pentru inima, pe care le ia.
Medicul recomanda monitorizarea prin Holter EKG atunci cand sunt semnalate urmatoarele simptome: batai ale inimii prea rapide sau prea lente, ameteala, letargie si oboseala, dureri in piept, palpitatii ale inimii, batai neregulate ale inimii, ameteala in timpul folosirii stimulatorului cardiac.
Cum se foloseste un Holter EKG
Purtarea unui Holter EKG pe parcursul a 24 de ore nu va ingreuna cu nimic viara pacientului. Dispozitivul de mici dimensiuni se va purta de regula in jurul gatului sau prins de talie. Cateva fire conecteaza monitorul la electrozii atasati de corp. Prinderea Holterului se va face in cabinetul medicului, unde sunt luate toate masurile de siguranta astfel incat dispozitivul sa functioneze corect pe parcursul purtarii acestuia de catre pacient si sa furnizeze cu acuratete toate informatiile despre modul in care functioneaza inima.
Ce face pacientul pe parcursul monitorizarii cu Holter EKG
In timpul celor 24 de ore sau 48 de ore, in functie de caz, de monitorizare prin intermediul unui Holter EKG, pacientul isi va face toate activitatile zilnice, inclusiv va merge la serviciu. Este posibil ca medicul sa solicite reducerea sau renuntarea la consumul de alcool si cafea, cel putin pe parcursul monitorizarii.
In timp ce poarta dispozitivul Holter, pacientul va trebui sa noteze toate activitatile pe care le face in intervalul monitorizat si care sunt simptomele pe care le are, pentru ca in acest fel medicului ii va fi mai usor sa interpreteze cat mai corect toate rezutatele furnizate in final.
Atunci cand constata anumite simptome, pacientul va trebui sa noteze o serie de informatii despre ce s-a intamplat in acel moment: ce anume face la momentul respectiv, ce alimente a consumat inainte, nivelul de stres, daca era in miscare sau se odihnea si orice detalii care ar putea fi relevante pentru interpretarea rezultatelor.
1 comment
Mi-a placut articolul. Multumesc pentru recomandare.
Comments are closed.