In Romania piata este plina de modele si tipuri de usi pentru interior fabricate dupa cele mai noi tehnologii intr-o gama vasta de modele, culori si nuante care va dau usor impresia de eleganta si calitate, dar sunt putine persoane care inteleg cu adevarat avantajele unui furnir natural in comparatie cu furnirul ecologic.
Pentru a vedea o gama vasta de usi de interior si si de exterior de cea mai buna calitate va invitam pe Tgg.ro.
Furnirul natural este un material cu o vechime serioasa in domeniul productiei de mobila sau de rame pentru ferestre si usi, si este un element cheie care finiseaza si confera valoare respectivei piese. Furnirul este o materie prima indispensabila pentru orice companie de mobila sau de tamplarie.[adsenseyu1]
Procedeele tehnologice prin care se aplica furnirul au fost imbunatatite foarte mult in ultima perioada si normele europene dau indicatii clare si stricte pentru utilizarea substantelor care au un potential risc asupra sanatatii persoanei care le utilizeaza dar si asupra sanatatii muncitorilor care vor fi implicati in procesul de productie.
Furnirul estetic este un material valoros cu grosimi cuprinse intre 1,2 si 0,55 mm, grosime ce depinde in special de lemnul utilizat. Grosimea furnirului estetic este data de structura, densitatea si penetrabilitatea tipurilor de lemn, asa cum va vom explica in cele ce urmeaza.
Speciile care au o densitate mare si o penetrabilitate redusa cum ar fi nucul si parul au o grosime minima. Speciile care au densitatea medie dar au o porozitate redusa, cum sunt fagul, aninul, ciresul sau paltinul au o grosime de pana la 0,7 mm. Speciile cu penetrabilitate mare si densitate redusa ca plopul si teiul urmeaza sa aiba o grosime a furnirului tot de 0,7 mm.
Speciile care au fibre mari si penetrabilitate buna au o grosime de pana la 0,8 mm. Speciile de rasinoase au o grosime de 1mm, speciile care au defecte cu valoare estetica mare sau din radacina au o grosime de 0,6 mm la nuc si 1mm la plop. Furnirul radial are o grosime mare comparativ cu furnirul taiat tangential din cauza structurii densificate.
Speciile de lemn utilizate foarte des pentru fabricarea furnirului estetic sunt speciile indigene cum ar fi molidul, frasinul, mesteacanul, plopul, teiul si stejarul si speciile exotice precum mahonul si ovengolul.
[adsenseyu1]
Speciile exotice utilizate pentru fabricarea furnirului estetic se clasifica in trei grupe: speciile exotice rosii, speciile inlocuitoare de par si exoticele diverse.
In legatura cu furnirul ecologic specificam ca acesta nu reprezinta decat folii autocolante care sunt aplicate pe usi. In general usile cu furnir ecologic sunt usi ieftine dar sunt mai slabe in ceea ce priveste calitatea. Un inconvenient major este reprezentat de imposibilitatea de a repara sau retusa usa atunci cand apar zgarieturi pe suprafata ei.
Daca facem o comparatie intre usa cu furnir natural si cea cu furnir ecologic in mod cert furnirul natural va avea suficiente avantaje pentru a fi o alegere mai buna decat cel ecologic, incepand cu caldura si linistea naturala pe care le emana si pana la o foarte buna izolare fonica si termica.