Dezavantajele ambalajului din plastic traditional

Dezavantajele ambalajului din plastic traditional

0 Shares
0
0
0

In ultimele decenii, gospodariile au devenit tot mai ocupate, iar comoditatea a devenit un factor important in achizitii. In acelasi timp, a crescut cantitatea de ambalaje de pe un produs alimentar individual sau alt obiect de consum.

In timp ce ambalajele imbunatatesc siguranta, ofera comoditate si reduc furtul, vin si cu o serie de dezavantaje. Ambalarea poate fi voluminoasa, costisitoare si daunatoare pentru mediu pe parcursul ciclului sau de viata.

Cost

In timp ce ambalajele pot face multe pentru a atrage atentia clientilor si pot chiar adauga valoare unui produs, acesta adauga si costului de productie si eventualului pret de vanzare cu amanuntul.

Conform mai multor studii, ambalajele pot reprezenta pana la 40% din pretul de vanzare al produselor din industrii precum industria cosmetica. Noile ambalaje pot fi costisitoare de dezvoltat, adaugandu-se la costul produselor.

Impactul depozitelor de deseuri

Ambalajul este responsabil pentru portiuni semnificative ale fluxului de deseuri. Potrivit Ashland Food Cooperative, ambalajele sunt responsabile pentru aproximativ o treime din deseurile municipale din Statele Unite. Unele deseuri pot fi reciclate, dar multe materiale nu sunt adecvate pentru reciclare.

Continutul reciclat post-consumator este adesea utilizat numai in contexte specifice. De exemplu, multe tipuri de plastic reciclat nu pot fi utilizate in containerele alimentare, chiar daca plasticul original provine din recipiente alimentare. O mare parte din deseurile produse de ambalaje se termina intr-un depozit de deseuri.

Amprenta de productie

De asemenea, produsele cu mai multe ambalaje folosesc mai multe resurse in productie. Peste 10 milioane de barili de petrol sunt utilizati pentru fabricarea sticlelor de apa, iar o jumatate de kilogram de polistiren (Styrofoam) foloseste aproximativ doua kilograme de stoc de petrol.

De asemenea, productia necesita energie, obtinuta de obicei din arderea combustibililor fosili si poate produce poluarea aerului si a apei.

In aceste conditii, este cat se poate de firesc sa fie adoptate alternative ale plasticului, iar aici putem aminti pungi biodegradabile tip maieu, vesela biodegradabila, iar exemplele pot continua.

Deseurile de plastic pot fi reduse prin reciclarea mai multa, achizitionand mai putine articole din plastic si folosind materiale plastice regenerabile. Materialele plastice regenerabile sunt obtinute din surse vegetale, si nu din produse petroliere. Utilizarea materialelor plastice regenerabile este in crestere, dar ramane dezbaterea cu privire la beneficiile acestui tip de plastic.

Surse de plastic regenerabile

Materialele plastice regenerabile, cunoscute si sub denumirea de bioplastice, sunt obtinute din surse vegetale precum boabele de ricin, soia, porumb, cartofi, tapioca si fibre de lemn. Prin procesare, materialul vegetal este defalcat in zaharuri.

Aceste zaharuri sunt schimbate prin fermentare sau procese chimice pentru a forma polimeri. Prin adaugarea de rasini la polimeri, producatorii pot crea tipul de plastic de care au nevoie pentru un proiect dat. In functie de tipul de plastic care va fi fabricat, aceste rasini pot fi derivate din surse vegetale sau din produse petroliere.

Utilizari din plastic regenerabil

Materialele plastice regenerabile au o gama larga de aplicatii. Materialele plastice pe baza de fibre din lemn sunt utilizate pentru materialele plastice dure care trebuie sa aiba o atractie vizuala, cum ar fi manerele pentru periuta de dinti.

Plasticul pe baza de porumb se gaseste in containerele alimentare si vasele de unica folosinta. Alte bioplastice sunt utilizate in produse precum mobilier din plastic, incaltaminte, electronice, jucarii si articole de birou.

Beneficii plastice regenerabile

Deoarece bioplasticele folosesc resurse bazate pe plante si nu resurse finite pe baza de petrol, ingredientele de baza ale plasticului sunt regenerabile si nu depind de uleiul strain.

Materialele plastice regenerabile clasificate drept „biodegradabile” se vor descompune intr-o cosul de compost peste cateva luni, in timp ce materialele plastice traditionale trebuie aruncate in gropile de gunoi sau duse la centrele de reciclare.

Bioplasticele sunt, de asemenea, lipsite de BPA-urile potential daunatoare care se pot scurge din materialele plastice traditionale.

Unde putem intalni astfel de produse

Daca va intrebati unde puteti gasi produse si ambalaje din materiale plastice biodegradabie, ei bine, la supermarket este cel mai bun exemplu. De fiecare data cand mergeti la cumparaturi, puteti vedea cum in zona in care se afla fructele si legumele, gasiti pungi de diferite dimensiuni, care sunt fabricate din materiale plastice biodegradabile.

Apoi, cand ajungeti la casele de marcat, observati ca pungile pe care le puteti lua de la casa pentru a va transporta produsele, sunt diferite de cele pe care le gaseati in trecut la supermarket. Stiti de ce? Pentru ca acestea sunt realizate din materiale plastice biodegradabile.

De-asemenea, firmele care presteaza servicii de catering folosesc vesela de unica folosinta confectionata din materiale plastice biodegradabile.

Dezavantaje regenerabile din plastic

Desi materialele plastice regenerabile se vor descompune in cosurile de compost, continutul de umiditate si temperatura din cosuri trebuie sa fie ideale pentru ca plasticul sa se biodegradeze in termen de sase luni. Fara conditii ideale, bioplasticul poate dura doi ani sau mai mult pana la biodegradare.

Chiar si in aceste conditii insa, se va biodegrada mult mai repede in comparatie cu materialele plastice traditionale, deci tot reprezinta o alegere mai buna decat plasticul traditional.

0 Shares
You May Also Like