Cum se taie tabla?

Cum se taie tabla?

0 Shares
0
0
0

Tabla metalica vine in orice fel de soiuri si dimensiuni. Iata cateva sfaturi si trucuri care sa te ajute sa obtii acea foaie stralucitoare in forma dorita.

Grosime

Una dintre cele mai importante decizii atunci cand lucrati cu tabla este sa decideti ce grosime veti avea nevoie. Similara cu sarma, grosimea tablelor este masurata in calibre, cu un numar mai mare care indica o foaie mai subtire.

Pentru a masura grosimea, puteti utiliza un ecartament de tabla, care va va afisa grosimea atat in ​​numarul gabaritului, cat si in mii de centimetri. O nota importanta este insa ca metalele feroase si neferoase din acelasi ecartament au grosimi diferite, astfel incat veti avea nevoie de un ecartament pentru metale feroase si unul pentru cele neferoase.

Indoire

Indoirea tablelor poate fi complicata, dar cu instrumentul potrivit este usor de realizat acest lucru. Cei care lucreaza cu aceasta in mod regulat sunt susceptibili sa aiba o unealta de indoire a tablelor in atelierul lor, dar acest instrument poate fi putin costisitor pentru pasionatii. Din fericire, exista cateva optiuni prietenoase cu portofelele care te pot ajuta sa iti indeplinesti treaba.

Folosind marginea bancii de lucru, o lungime de lemn, doua cleme si un matel, puteti modela o frana de indoire rudimentara. Marcati o linie de indoire si asezati tabla pe marginea bancii. Apoi asezati lemnul paralel si usor in spatele liniei de indoire. Fixati lemnul deasupra metalului pe bancul de lucru. In cele din urma, indoiti foaia cu mana pana la unghiul dorit.

Taiere

Multe unelte diferite taie tabla, iar fiecare are propriile sale puncte forte si puncte slabe. Iata cateva dintre instrumentele mai obisnuite, dar ele reprezinta doar un numar mic de optiuni.

O Foarfeca Electrica Tabla este mai mult decat perfecta pentru taierea metalelor moi, cum ar fi staniu, aluminiu, alama si otel cu calibru subtire (calibru 24 sau mai subtire).

Fierastraul pentru metale reprezinta o alta solutie pentru a taia tabla, dar forma ii limiteaza raza de rotire si adancimea de taiere. Pentru a prelungi viata lamei, frecati ceara pe toata lungimea lamei. Pentru o taietura mai curata, puneti o fasie de banda de mascare pe partea superioara si inferioara a foii pentru a impiedica aschierea materialului.

Atunci cand intentionati sa taiati tabla, puteti deasemenea sa folositi un nibbler. Nibblerul este un instrument care ofera mult control asupra taieturii, dar in detrimentul latimii taiate. Fiecare taietura scoate o bucata minuscula de tabla, iar procesul se repeta. Nibbler-ul poate fi actionat manual, desi versiunile electrice si pneumatice sunt de asemenea folosite.

Fierastrau mecanic

Un fierastrau mecanic de calitate si o lama corecta de taiere a metalelor vor face lucrari scurte ale taieturilor din tabla. Daca aveti nevoie de o taietura dreapta, prindeti o margine dreapta pe foaie pentru a actiona ca un ghid al placii de picioare.

Banda ferastrau

Cu lama corespunzatoare, taierea foii de metal pe un ferastrau este relativ simpla. Taierea metalului necesita viteze mai mici ale lamei decat taierea lemnului, dar multe ferastraie cu banda au scripete multistep pentru modificarea vitezei lamei.

Debavurare

Dupa taierea metalului, ramane adesea o margine ascutita. Asigurati-va ca o eliminati! Puteti cumpara un instrument de descarcerare fantezist daca lucrati frecvent cu tabla metalica, dar o reincarcare rapida cu un fisier este la fel de eficienta. Degetele tale va vor multumi!

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like