Cum sa obtii maximum de profit de la o plantatie de aronia

0 Shares
0
0
0

Odata cu venirea toamnei ramanem uimiti de bogatia din piete si de din camarile gospodinelor, care pregatesc in aceasta perioada sucuri, dulceturi si compoturi pentru sezonul rece. Sunt insa o serie de fructe pe care nu prea le gasesti in comert, nu pentru ca ar fi atat de greu de crescut, ci pentru ca ele abia au ajuns in Romania.

Este vorba despre fructele de aronia, care au patruns pe piata din tara noastra abia cu cativa ani in urma, pe fondul unei publicitati masive care li s-a facut in locurile de bastina de peste Ocean.

Ce este insa atat de special la fructele de aronia si cum putem beneficia cat mai mult de pe urma acestora? Poate oricine sa isi infiinteze o plantatie de aronia sau pentru asta iti trebuie niste conditii speciale si investitii pe masura? Haideti sa vedem in cele ce urmeaza.

Conditii pentru crestere

Inainte de toate, vom preciza faptul ca fructele de aronia sunt rodul unui arbust originar din nordul Americii, mai exact din zona Canadei. Acesta a fost rapid naturalizat in Romania, date fiind conditiile climatice oarecum asemanatoare, cu un regim temperat-continental, care s-a dovedit numai bun pentru culturile de aronia.

Daca ar fi sa ne luam dupa crescatorii experimentati, fructele de aronia sunt mari iubitoare de soare, insa nu neaparat de teren arid si nisipos, precum vita de vie. Dimpotriva, fructele au nevoie de un pamant reavan, dar fara umiditate in exces. De asemenea, pentru a se dezvolta in conditii optime, terenul de cultura ar trebui curatat in prealabil de alte buruieni si sa fie pe cat posibil drept.

Un teren in panta nu este indicat, pentru ca acesta poate conduce la scurgerea apelor de pe versanti si la crearea de zone umbroase. De asemenea, nici un teren prea jos nu este indicat, pentru ca aronia nu se dezvolta nici pe teren mlastinos, pe care balteste apa. O colina cu o inclinatie usoara insa poate fi tocmai buna, mai ales daca aceasta beneficiaza si de soare din plin, mai ales in perioada de maturitate a fructelor.

Din acest motiv, nici zonele de munte nu sunt chiar potrivite, in conditiile in care fructele de aronia ajung la maturitate undeva pe la sfarsitul verii, inceputul toamnei. Prin urmare, un climat umed si racoros nu ar fi tocmai potrivit, cata vreme ar conduce la intarzieri in atingerea maturitatii fructelor.

Daca ai indeplnit toate aceste conditii, plantatia ta de aronia nu are nevoie de prea multe investitii, in afara de curatarea periodica de buruieni si de daunatori, pe cat posibil fara folosirea de pesticide sau alte substante artificiale.

0 Shares
You May Also Like