Cele mai folosite sisteme de incalzire de catre romani

Cele mai folosite sisteme de incalzire de catre romani

0 Shares
0
0
0

Romania dispune de o clima temperat continentala, cu 4 anotimpuri, caracterizata in general de ierni blande si veri calduroase. Cu toate acestea exista influente climatice cam in toate punctele cardinale, astfel zona de Sud a tarii are influente mediteraneene, cea de nord influente continentale si totodata temperaturile variaza in functie de altitudine.

Astfel, in unele zone avem ierni destul de lungi, care ne pot face sa folosim sisteme de incalzire a locuintei din luna Septembrie pana in luna Mai.

Romanii se bucura cam de toate sistemele de incalzire de pe piata, insa cele mai folosite sunt urmatoarele:

Centralele termice

Centralele termice pe gaz sunt cele mai folosite sisteme de incalzire in zona urbana. In zona rurala, unde nu exista alimentare cu gaz, multi dispun de centrale pe peleti sau centrale pe lemne. Cu toate ca acestea doua din urma sunt destul de scumpe ca achizitie si intretinere, ne ofera un avantaj considerabil ce tine de confort si eficienta in incalzire fata de o soba clasica. Ultima generatie de centrale termice in condensare sunt cu adevarat eficiente, consumand mult mai putin gaz si curent electric fata de predecesoarele.

Sobe pe lemne

In mediul rural, peste 80% din populatie inca foloseste soba pe lemne ca sistem de incalzire al locuintei. Din punct de vedere al eficientei de incalzire al unei incaperi, soba are un randament bun, insa pe termen lung, consuma multe lemne. Soba este buna pentru a incalzi o incapere, insa pentru a incalzi toata casa sau 3 camere, va fi nevoie de mai multe sobe.

Astfel, sobele sunt mari consumatoare de material forestier si reprezinta o problema la adresa defrisarii si a poluarii. In acest moment se cauta solutii ca pana in trimestrul 4 din anul 2023 sa se realizeze un cadru legislativ astfel incat sa se micsoreze numarul locuintelor ce folosesc sobele ca sisteme de incalzire. Prima solutie ar fi alimentarea cu gaz a cat mai multe sate. O alta solutie ar fi axarea pe energie verde prin fonduri de la stat.

Centralele termice pe curent

In momentul actual centrala pe curent consuma destul de mult si nu este practica din punct de vedere energetic. Cu toate acestea, daca Romania investeste in energia verde, cu timpul centralele pe curent ar putea deveni o alternativa pentru toate cele de mai sus. Acest tip de incalzire este destul de putin folosit in momentul actual datorita pretului ridicat al energiei electrice.

Aparatele de aer conditionat

Desi aparatele de aer conditionat au fost realizate in ideea de a raci aerul dintr-o incapere, multi le folosesc cu succes si in timpul iernii pentru a incalzi aerul dintr-o incapere. Ca si in cazul centralelor termice pe curent, si acestea sunt mari consumatoare de energie si nu sunt tocmai practice. Cu toate acestea, cele mai bune aparate de aer conditionat precum gama de top de la Daikin sau Mitsubishi reusesc sa ofere o incalzire eficienta a locuintei.

0 Shares
You May Also Like