Cand este necesara o elastografie?

Cand este necesara o elastografie?

0 Shares
0
0
0

Elastografia este o tehnica imagistica medicala non-invaziva care ajuta la determinarea rigiditatii organelor si a altor structuri din corpul tau. Este cel mai frecvent utilizata pentru a evalua ficatul.

Elastografia directioneaza vibratiile nedureroase de frecventa joasa in ficat. Imagistica cu ultrasunete (SUA) sau rezonanta magnetica (IRM) masoara cat de rapid se deplaseaza aceste vibratii prin organ.

Un computer foloseste aceste informatii pentru a crea o harta vizuala care arata rigiditatea (sau elasticitatea) ficatului.

Tesutul hepatic rigid este de obicei un semn al bolii. Boala hepatica poate provoca o acumulare de tesut cicatricial (fibroza). Persoanele cu fibroza hepatica nu prezinta intotdeauna simptome. Lasata netratata, fibroza hepatica poate progresa spre o afectiune mai grava, numita ciroza. Ciroza poate afecta grav functia ficatului si poate fi fatala.

Elastografia poate fi utilizata in locul unei biopsii, pentru a evalua daca aveti boala hepatica. O biopsie hepatica foloseste un ac pentru a obtine o mica proba de ficat pentru examinare la microscop.

Procedura cunoscuta sub denumirea de elastografie utilizeaza vibratii de joasa frecventa in timpul unei ecografii sau RMN pentru a masura rigiditatea (sau elasticitatea) organelor din interiorul corpului. Este deosebit de utila pentru detectarea prezentei si severitatii bolilor hepatice.

Care sunt unele utilizari comune ale procedurii?

Elastografia este folosita pentru a cauta bolile la ficat. Tehnica poate:

  • detecta si evalua cat de severa este boala hepatica;
  • ghida deciziile de tratament;
  • monitoriza raspunsul la tratament;
  • indruma sau inlocui o biopsie hepatica;
  • ajuta la prezicerea riscului de complicatii ale bolilor hepatice, cum ar fi acumularea de lichide in abdomen (ascita).

Elastografia este de asemenea folosita pentru a diagnostica afectiuni in alte organe, cum ar fi sanul, tiroida si prostata. De asemenea, este utilizata pentru a evalua starea muschilor si tendoanelor.

Cum se efectueaza procedura?

Elastografia poate fi efectuata in ambulatoriu sau in spital.

Elastografie cu ultrasunete

Un gel limpede pe baza de apa este aplicat pe zona corpului studiat. Acest lucru ajuta traductorul sa ia contact sigur cu corpul si sa elimine buzunarele de aer dintre traductor si piele, care pot bloca undele sonore sa treaca in corpul tau.

Tehnologul sau radiologul plaseaza traductorul pe piele in diverse locatii, maturat peste zona de interes. Fasciculul sonor poate fi, de asemenea, inclinat dintr-o locatie diferita pentru a vedea mai bine o zona de ingrijorare.

Pentru o elastografie hepatica, sonda este plasata intre coastele din partea dreapta a peretelui toracic inferior. O serie de 10 vibratii nedureroase sunt directionate prin corp catre ficat. Partea de elastografie a unui examen de ecografie dureaza de obicei doar cinci minute pentru a fi finalizata. Cu toate acestea, poate fi facuta ca parte a unei ecografii hepatice sau abdominale standard care poate dura aproximativ 30 de minute pana la finalizare.

Elastografia MRE

Veti fi pozitionat pe masa de examinare mobila. Curelele pot fi folosite pentru a va ajuta sa stati nemiscat si sa va mentineti pozitia. Pentru elastografie hepatica, un echipament mic numit conductor, este asezat pe suprafata pielii dvs. pe partea dreapta a pieptului inferior.

Dispozitivele mici care contin bobine capabile sa transmita si sa primeasca unde radio pot fi amplasate in jurul sau in apropierea zonei. Vei fi plasat in magnetul unitatii RMN. Radiologul si tehnologul vor sustine examenul in timp ce lucreaza la un computer in afara camerei. Pe masura ce iti tii respiratia, conductorul indreapta mici vibratii catre ficat.

Elastografia MRE dureaza mai putin de cinci minute, dar este adesea facuta ca parte a unui examen RMN standard. Un RMN al ficatului este de obicei completat in 45 de minute.

0 Shares
You May Also Like