Ce este un nebulizator?

Ce este un nebulizator?

0 Shares
0
0
0

Un nebulizator este un echipament medical de care o persoana care are astm sau o alta afectiune respiratorie poate avea mare nevoie pentru a i se administra medicamente direct si rapid la plamani.

Un nebulizator transforma medicamentul lichid intr-o ceata foarte fina pe care o persoana o poate inspira printr-o masca de fata sau un dispozitiv bucal. Administrarea medicamentului ii permite sa mearga direct in plamani si in sistemul respirator unde este nevoie.

Cine are nevoie de un nebulizator?

De obicei, medicii prescriu aparate de aerosoli (nebulizatori), persoanelor cu una dintre urmatoarele afectiuni pulmonare:

 • astm.
 • boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).
 • fibroza chistica.
 • bronsiectazie.
 • Uneori, medicul va prescrie un nebulizator pentru un copil care are o infectie respiratorie, cum ar fi bronhiolita.

Cum se foloseste un nebulizator

Inainte ca o persoana sa inceapa sa ia medicamente cu un nebulizator, un medic sau o asistenta va explica modul in care functioneaza nebulizatorul si va raspunde la orice intrebare. Daca o persoana isi primeste nebulizatorul de la o farmacie sau o companie care comercializeaza echipament medical, cineva cu siguranta ii va explica cum sa-l foloseasca.

Fiecare masina de nebulizare functioneaza putin diferit. Este crucial sa cititi instructiunile pentru dispozitivul special prescris de medic. In general, un nebulizator este foarte usor de utilizat, avand doar cativa pasi de baza:

 • Spalati-va pe maini.
 • Adaugati medicamentul in cupa medicamentului, conform prescriptiei medicului.
 • Asamblati partea superioara, tubul, masca si dispozitivul bucal.
 • Atasati tubul la masina, conform instructiunilor.
 • Porniti nebulizatorul; poate fi alimentat cu baterie sau electric.
 • In timp ce utilizati nebulizatorul, tineti in pozitie verticala paharul bucal si cana pentru medicamente, pentru a ajuta la administrarea tuturor medicamentelor. Respirati lent si adanc prin aparatul bucal si inspirati tot medicamentul.
 • Va rugam sa discutati cu medicul sau sa apelati producatorul pentru orice intrebari sau ingrijorari cu privire la dispozitiv.

Este necesara o reteta?

De obicei, un nebulizator si medicamentul pe care il foloseste necesita o reteta de la un medic sau un alt furnizor de servicii medicale. Este posibil sa achizitionati o masina nebulizatoare online fara reteta, desi probabil un medic va trebui sa prescrie medicamentele pentru aceste aparate de aerosoli.

Cu toate acestea, unii producatori de medicamente necesita utilizarea unui tip de nebulizator specific, asa ca este intotdeauna o idee buna sa verificati impreuna cu farmacistul sau medicul inainte de a face o achizitie. Exista mai multe tipuri de medicamente pe care o persoana le poate utiliza cu un nebulizator:

 • Bronhodilatatoare: Sunt medicamente care ajuta la deschiderea cailor respiratorii si faciliteaza respiratia. De multe ori medicii prescriu bronhodilatatoare persoanelor cu astm, BPOC sau alte tulburari respiratorii.
 • Solutie salina sterila: un nebulizator poate furniza solutie salina sterila pentru a ajuta la deschiderea cailor respiratorii si secretii subtiri.
 • Antibiotice: Un nebulizator poate livra anumite tipuri de antibiotice direct in plamani sau tractul respirator atunci cand cineva are o infectie respiratorie severa.

Intretinere

O persoana va trebui sa inlocuiasca unele piese componente intre trei si patru ori pe an. Consultati manualul de instructiuni pentru a afla cum si cat de des trebuie sa faceti acest lucru. De asemenea, asigurati-va ca nu impartasiti niciodata piese cu o alta persoana. Este esential sa urmati instructiunile de curatare, dezinfectare si inlocuire.

Daca o persoana nu are grija buna de un nebulizator, acesta poate deveni contaminat de bacterii care pot provoca o infectie. Infectiile pot fi foarte periculoase, in special pentru o persoana cu o afectiune pulmonara.

Concluzie

Un nebulizator este un echipament medical care poate ajuta la furnizarea de medicamente direct plamanilor si sistemului respirator unde este nevoie.

In timp ce dispozitivul este simplu de utilizat, este esential sa il utilizati, sa il curatati si sa il intretineti corect. Asigurati-va ca consultati manualul producatorului, un farmacist sau un furnizor de servicii medicale cu intrebari sau nelamuriri.

0 Shares
You May Also Like