Cand a aparut cafeaua?

Cand a aparut cafeaua?

0 Shares
0
0
0

Acum este atat de simplu sa avem cea mai buna cafea la dispozitie, pentru ca putem opta pentru cafea online Espresso Cafe, insa oare cati dintre dvs. v-ati intrebat cand a aparut cafeaua, sau cine a descoperit cafeaua?

Pentru ca data viitoare cand sunteti in sufragerie cu laptopul in brate si comandati cafea online Espresso Cafe sa stiti cand a aparut cafeaua, va vom prezenta o scurta istorie a cafelei.

Istoria cafelei

Nimeni nu stie exact cum sau cand a fost descoperita cafeaua, desi exista multe legende despre originea ei.

Legenda etiopiana

Cafeaua cultivata la nivel mondial isi poate trage mostenirea in urma cu secole in padurile de cafea antice de pe platoul etiopian. Acolo, legenda spune ca un crescator de capre pe nume Kaldi, a descoperit pentru prima data potentialul acestor iubite boabe. Povestea spune ca Kaldi a descoperit cafeaua dupa ce a observat ca dupa ce au mancat fructele de padure de la un anumit copac, caprele lui au devenit atat de energice incat nu au vrut sa doarma noaptea.

Kaldi si-a raportat descoperirile catre staretul manastirii locale, care a facut o bautura cu fructele de padure si a constatat ca acesta il tine alert in lungile ore de rugaciune de seara. Staretul si-a impartasit descoperirea cu ceilalti calugari de la manastire si cunostintele despre boabele energizante au inceput sa se raspandeasca. Cand cuvantul s-a mutat spre est si cafeaua a ajuns in peninsula Arabica, a inceput o calatorie care va aduce aceste boabe de cafea pe tot globul.

Peninsula Arabica

Cultivarea si comertul cafelei a inceput pe Peninsula Arabica. Pana in secolul al XV-lea, cafeaua era cultivata in districtul Yemenit din Arabia si pana in secolul al XVI-lea era cunoscuta in Persia, Egipt, Siria si Turcia. Cafeaua nu a fost savurata numai in case, ci si in numeroasele case de cafea publice – numite qahveh khaneh – care au inceput sa apara in orasele din Orientul Apropiat. Popularitatea caselor de cafea era inegalabila, iar oamenii le frecventau pentru tot felul de activitati sociale.

Nu numai ca patronii beau cafea si s-au angajat in conversatii, dar au ascultat si muzica, au urmarit interpretii, au jucat sah si au fost la curent cu noutatile. Casele de cafea au devenit rapid un centru atat de important pentru schimbul de informatii, incat ele erau adesea denumite „Scolile Inteleptilor”. Cu mii de pelerini care vizitau in fiecare an sfantul oras Mecca din toata lumea, au inceput sa se raspandeasca cunoasterea acestui „vin din Arabia”.

Cafeaua vine in Europa

Calatorii europeni in Orientul Apropiat au adus inapoi povesti despre o bautura neobisnuita de culoare neagra. Pana in secolul al XVII-lea, cafeaua isi croise drum spre Europa si devenea populara pe tot continentul.

Unii oameni au reactionat la aceasta noua bautura cu suspiciune sau teama, numind-o „inventia amara a Satanei”. Clerul local a condamnat cafeaua cand a venit la Venetia in 1615. Controversa a fost atat de mare incat Papa Clement al VIII-lea a fost solicitat sa intervina. El a decis sa guste bautura pentru sine inainte de a lua o decizie si a gasit bautura atat de satisfacatoare incat i-a dat aprobarea papala.

In ciuda unor astfel de controverse, cafenelele deveneau rapid centre de activitate sociala si de comunicare in marile orase ale Angliei, Austria, Franta, Germania si Olanda. Cafeaua a inceput sa inlocuiasca bauturile obisnuite precum berea si vinul. Cei care beau cafea in loc de alcool au inceput ziua in mod energic, si nu este surprinzator astfel nici faptul ca, calitatea muncii lor a fost mult imbunatatita.

Pana la mijlocul secolului al XVII-lea, in Londra existau peste 300 de case de cafea, multe dintre ele atragand patroni cu idei similare, printre care comercianti, expeditori, brokeri si artisti.

Lumea Noua

La mijlocul anilor 1600, cafeaua a fost adusa la New Amsterdam, numita ulterior New York de catre britanici. Desi casele de cafea au inceput sa apara rapid, ceaiul a continuat sa fie bautura favorizata in Lumea Noua pana in 1773, cand colonistii s-au revoltat impotriva unei taxe grele pe ceaiul impus de regele George al III-lea. Revolta, cunoscuta sub numele de Boston Tea Party, a schimbat pentru totdeauna preferinta americana fata de cafea.

Plantatii din toata lumea

Pe masura ce cererea pentru bautura a continuat sa se raspandeasca, a existat o concurenta acerba pentru cultivarea cafelei in afara Arabiei. Olandezii au primit in sfarsit rasaduri in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Primele lor incercari de plantare in India au esuat, dar au avut succes cu eforturile lor in Batavia, pe insula Java in ceea ce este acum Indonezia.

Plantele au prosperat si in curand olandezii au avut un comert productiv si in crestere cu cafea. Apoi au extins cultivarea copacilor de cafea in insulele Sumatra si Celebes.

Cafeaua in America

In 1714, primarul din Amsterdam a prezentat regelui Louis XIV al Frantei un cadou al unei tinere plante de cafea. Regele a ordonat sa fie plantat in Gradina Botanica Regala din Paris. In 1723, un tanar ofiter naval, Gabriel de Clieu a obtinut o rasad din planta regelui. In ciuda unei calatorii provocatoare, completata de vreme ingrozitoare, un sabotor care a incercat sa distruga rasadul si un atac de pirati a reusit sa-l transporte in siguranta in Martinica.

Odata plantata, rasadul nu numai ca a prosperat, dar este creditat cu raspandirea a peste 18 milioane de arbori de cafea pe insula Martinica in urmatorii 50 de ani. Si mai incredibil este faptul ca aceasta rasaduri a fost parintele tuturor copacilor de cafea din Caraibe, Sud si America Centrala.

Celebra cafea braziliana isi datoreaza existenta lui Francisco de Mello Palheta, care a fost trimis de imparat in Guyana Franceza pentru a obtine rasaduri de cafea. Francezii nu erau dispusi sa se impartaseasca, dar sotia guvernatorului francez, captivata de aspectul sau bun, i-a oferit un buchet mare de flori inainte de a pleca – ingropate inauntru erau suficiente seminte de cafea pentru a incepe ceea ce este astazi o industrie de un miliard de dolari.

Misionarii si calatorii, comerciantii si colonistii au continuat sa poarte seminte de cafea pe noi tari, iar arbori de cafea au fost plantati in intreaga lume. Plantatiile au fost infiintate in paduri tropicale magnifice si zone accidentate de munte. Unele culturi au inflorit, in timp ce altele au fost de scurta durata. Noi economii au fost infiintate pe economiile cafelei. Averea a fost facuta si pierduta. Pana la sfarsitul secolului 18, cafeaua devenise una dintre cele mai profitabile culturi de export din lume. Dupa titei, cafeaua este cea mai cautata marfa din lume.

0 Shares
You May Also Like