Cum sa eviti defectiunile la planetara

0 Shares
0
0
0

De multe ori am auzit despre o masina ca are defectiuni la planetara si ca aceasta trebuie schimbata. Daca pentru soferii cu experienta acest lucru se stie ca inseamna niste cheltuieli destul de importante, pentru cei neinitiati nu inseamna mare lucru. Multi confunda planetara cu aripa sau mai degraba cu o parte a sistemului de franare, cand, in realitate, vorbim despre cu totul altceva.

In orice caz, ruperea planetarei sau a capului de planetara reprezinta defectiuni destul de grave, care nu sunt atat de uzuale pentru a fi cunoscute de toti conducatorii auto. Ce trebuie sa faci insa pentru a evita astfel de incidente in trafic si, mai ales, pentru a nu scoate bani seriosi din buzunar la service-ul auto, vom vedea in randurile ce urmeaza.

Nu efectua viraje stranse cu viteza mare

Inainte de toate, trebuie spus ca planetara este piesa care asigura practic transmiterea energiei de la caseta de directie la rotile autoturismului, permitand luarea virajelor si schimbarea directiei de mers. Din acest punct de vedere, putem spune ca planetara este un ansamblu esential pentru buna functionare a masinii, de care trebuie sa avem mare grija.

Sistemul este alcatuit dintr-un cap cilindric prins de un ax articulat, protejate de un burduf din cauciuc rezistent. Piesele componente trebuie foarte bine unse pentru a asigura o functionare optima, astfel incat orice patrundere a impuritatilor si a apei in interiorul burdufului poate conduce la defectiuni majore, in timp, la uzura si deteriorarea componentelor planetarei.

Din acest punct de vedere, cauciucul de protectie poate ceda pur si simplu datorita uzurii, dar si reparatiilor facute neglijent, de catre neprofesionisti. In plus, cu cat o masina este mai veche, cu atat sansele ca rezistenta cauciucului din care e confectionat burduful de protectie sa scada si sa conduca la fragilizarea acestuia.

Din acest punct de vedere, profesionistii nu recomanda luarea de viraje stranse si nici cu viteza mare, intrucat ar putea conduce la o presiune suplimentara si cedarea burdufului de protectie.

De asemenea, defectiuni ale sistemului planetarei pot sa apara in urma unor socuri puternice la nivelul rotilor si al directiei. Prin urmare, izbirea autoturismului de o burdura sau luarea gropilor adanci cu viteza pot avea urmari severe asupra planetarei tale. In ceea ce priveste reparatiile, nu te baza ca poti schimba acest gen de piese de unul singur.

De altfel, este recomandat sa mergi la un service autorizat, de la care sa primesti o ganatie pentru piesele inlocuite si pentru lucrarea efectuata. Iar daca te gandesti ca vei face economie schimband doar anumite componente ale planetarei, ar fi bine sa iti reconsideri pozitia si sa cumperi planetara cu totul. Este mai sigur si, in timp, se va dovedi chiar mai ieftin.

0 Shares
You May Also Like

Totul despre diagnoza auto

Pentru cei care nu stiu, diagnoza auto reprezinta totalitatea operatiilor ce constau in verificari si masurari, care sunt…
Citeste