Se spune despre Craciun ca este cea mai importanta sarbatoare crestina din decursul anului, dat fiind faptul ca atunci sarbatorim Nasterea Domnului, insa si Pastele reprezinta o sarbatoare foarte importanta, la fel de importanta precum Craciunul.
De Paste sarbatorim Invierea Domnului, care este la fel ca si Craciunul, una dintre cele mai importante si frumoase sarbatori pe care o sarbatoresc crestinii din intreaga lume. Chiar si catolicii sarbatoresc Pastele.
De paste, in afara faptului ca se reuneste toata familia acasa, exista si diferite traditii si obiceiuri, motiv pentru care aceasta sarbatoare este si mai indragita, in afara faptului ca motivul in sine pentru care sarbatorim Pastele (Invierea Domnului) are o importanta majora.
In randurile care urmeaza aveti posibilitatea de a descoperi care sunt unele dintre obiceiurile si traditiile pe care romanii le au si le respecta cu sfintenie cu ocazia acestei sarbatori.
Ouale rosii
Fara doar si poate, cel mai cunoscut si totodata cel mai raspandit obicei care este asociat cu aceasta sarbatoare crestina, este vopsirea oualor de Paste. Acestea nu lipsesc de pe mesele romanilor, si cu siguranta fac deliciul copiilor atunci cand le ciocnesc.
In trecut ouale vopsite erau doar in rosu, insa odata cu trecerea anilor traditia s-a mai schimbat, astfel ca acum se vopsesc oua in diferite culori. Mamele si copiii pot alege sa vopseasca ouale si in verde, albastru, galben sau in diferite alte culori.
Legat de vopsirea oualor, exista mai multe legende, una dintre ele spunand ca Maica Domnului a venit sa isi planga Fiul rastignit pe cruce, si a asezat un cos de oua langa cruce, iar ouale s-au inrosit de la sangele care picurau din cauza ranilor pe care Mantuitorul le-a avut.
Pasca
In afara de ouale rosii, pe mesele romanilor se mai gaseste si pasca cu branza si stafide de Paste. De mentionat este faptul ca pasca se prepara doar odata pe an, si este preferata celor mici de Paste, alaturi de deserturi cum ar fi cozonacul sau prajiturile.
Mielul
Dupa cum probabil toata lumea stie, in tara noastra exista un obicei, si anume ca de Paste romanii sa aiba pe masa carne de miel, preparata sun diverse forme. Unora le place sa manance friptura de miel, altii prefera drobul de miel. Copiii se bucura si ei la randul lor de carnea de miel pe care o considera delicioasa.
In cazul in care v-ati intrebat de ce se sacrifica mielul cu ocazia acestei sarbatori, ei bine trebuie sa stiti ca mielul este simbolul Mantuitorului Iisus Hristos, care a fost sacrificat cu scopul de a salva intreaga omenire.
Lumina sfanta
Toata lumea stie faptul ca in noaptea de Inviere se merge la biserica, iar credinciosii “iau lumina”. Acestia vor aduce acasa o lumanare, pe care o vor aprinde cu lumanarea care va fi scoasa de catre parinte din altar. Un amanunt foarte important de precizat este acela ca simbolul Invierii este lumina sfanta.
Majoritatea familiilor din Romania pastreaza restul de lumanare nearsa dupa slujba de Inviere, iar apoi o aprind in decursul anului atunci cand se confrunta cu diferite probleme.
Apoi, trebuie mentionat faptul ca dupa ce este gata slujna de Inviere, toti cei mici vor fi impartasiti de catre preot. De la mic la mare, credinciosii vor pleca acasa cu Pastele, intr-o cana de sticla sau intr-un pahar de unica folosinta mai nou.
Asadar, acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute traditii care se respecta in tara noastra cu ocazia sarbatorilor de Paste. Cu siguranta toata lumea, de la cei mici si pana la cei mari cunosc aceste traditii si le respecta cu sfintenie.