Sfaturi despre gecile tehnice

0 Shares
0
0
0

Sfaturi despre gecile tehnice
Indiferent ca aveti o geaca normala sau una tehnica puteti sa aveti geci personalizate care sa le dea stil si unicitate acestor elemente.

Hainele tehnice adecvate au trei straturi si anume stratul de baza care vine pe corp in contact cu pielea sau in cazul gecilor in contact cu hainele aflate sub geaca. Acest strat are rolul de a ne mentine uscati evacuand transpiratia in conditii de orice tip, de la cele mai simple si pana la cele mai complicate. In afara de asta stratul interior are rolul de a ne izola termic.

Stratul intermediar, este un strat de izolatie care are rolul de a retine caldura si de a nu ne lasa sa ne racim. Pentru o buna functionare a straturilor din zona inferioara si pentru a ne proteja de soc hipotermic sau de precipitatii vom avea nevoie de stratul exterior care indeplineste toate functiile acestea.

Stratul exterior are rolul de a proteja de vant, de frig si de precipitatii fara sa diminueze functionalitatea straturilor inferioare. Mai ales in mediul montan, toate fenomenele meteo ce pot aparea pe termen scurt sunt destul de diversificate.

Pot sa fie ploi torentiale, urmate de vant puternic si se poate ajunge pana la frig extrem. Straturile exterioare pot proteja toate acestea. A excela in aceste forme de protectie duce la slaba calitate a celorlalte. In contextul acesta va trebui sa urmariti si functia de baza pentru care se atribuie stratul.

Functiile de baza trebuie sa corespunda cu echipamentul si alegerea se va face si in functie de probabilitatea de aparitie a fenomenelor meteo.

Un sistem de echipare functional are un strat exterior a carui functionalitate principala este aceea de a ne proteja de umiditate si de vant dar care nu ne ofera izolare ori protectie termica. Sunt si situatii in care stratul extern are si aceste functii.

Imbracamintea de ploaie permeabila este facuta din naylon ori din alte materiale impermeabile si protejeaza complet de ploaie sau de vant insa nu respira. In caz de miscare mai energica sustinuta cantitatea de lichid transpirat poate sa ajunga si la un litru.

Pentru ca efectul de retentie a umiditatii sa fie diminuat pelerinele sunt prevazute si cu gauri pentru aerisire si au un croi mai larg care permite aerului sa treaca.

Hainele impermeabile care pot sa respire au si un strat exterior tehnic. Impermeabilitatea va fi asigurata de mai multe membrane. Membranele utilizate au si o structura speciala cu gaurele minuscule care nu permit trecerea apei cartre interior insa sunt indeajuns de mari incat sa permita trecerea vaporilor spre exterior.

Printre avantaje putem sa enumeram faptul ca ajuta la mecanismul natural de termoreglare a corpului. Daca activitatea este accentuata vom avea si un grad sporit de confort, umiditatea produsa de corpul nostru nu va fi retinuta si piesa este multifunctionala. Printre dezavantaje mentionam pretul relativ mare, impermeabilitatea care poate sa difere in functie de producatori si faptul ca aceste haine nu sunt complet impermeabile.

Se recomanda in aplicatii precum exacalada, ture cu rucsacul, trekking montan, team building, excursii de aventura sau pentru simpla purtare pe strada.

0 Shares
You May Also Like
Ce este Boswellia?

Ce este Boswellia?

Boswellia, cunoscuta si sub denumirea de incensa indiana, este un extract din plante preluat din arborele Bosrataia serrata.…
Citeste