Medicamentele care au disparut de pe piata romaneasca in ultimii 10 ani

0 Shares
0
0
0

Medicamentele care au disparut de pe piata romaneasca in ultimii 10 ani
Cu totii am putut constata ca anumite medicamente (unele foarte importante pentru noi), au disparut de pe piata romaneasca in ultimii 7-10 ani. Viziteaza farmacia Tei online, accesand Pharma4You.ro!

Motivele pentru care un medicament poate disparea de pe piata, sunt diverse si in cele mai multe cazuri nu tin direct de farmacii. Unele medicamente sunt retrase de pe piata din cauza faptului ca apar altele noi, mai eficiente, care le inlocuiesc pe cele cu care ne-am obisnuit.

De asemenea, medicamentele noi care apar, elimina o mare parte din efectele adverse pe care medicamentele mai vechi le aveau, avand deci o siguranta de folosire mult mai buna.

Mai departe, nu putem exclude si motivele economice, de multe ori pretul de comercializare al unui medicament ajungand sa fie atat de mic, incat sa fie situat la pretul costului de fabricatie si in concluzie, firma producatoare il retrage de pe piata, cautand o solutie mai buna, care sa aduca si profit.

Un motiv foarte rar din fericire, este profilul de risc ridicat. Profilul de risc ridicat al unui medicament, este luat in calcul atunci cand acesta apare pe piata dar se constata aparitia unor efecte adverse nedorite pentru pacienti, caz in care toate agentiile (dar mai ales cele guvernamentale) restrictioneaza total sau impun anumite restrictii cu privire la folosirea acelui medicament, ajungand uneori chiar sa-l retraga definitiv de pe piata.

Bineinteles, de cele mai multe ori in aceste cazuri, chiar producatorul este entitatea care decide sa retraga medicamentul de pe o anumita piata, deoarece acesta nu prezinta un grad de securitate ridicat pentru consumator / pacient, fara ca vreo agentie anume (statul) sa ia vreo masura in acest sens.

Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont de faptul ca medicamentele au fost, sunt si vor fi create pentru a salva vieti.  Pentru a se intampla acest lucru, oamenii de stiinta si cercetatorii dezvolta noi medicamente in fiecare an, dar trebuie sa urmareasca si implementarea, folosirea si evolutia lor pe termen mediu si lung, cu alte cuvinte trebuie sa se asigure de eficienta in timp a medicamentului respectiv.

Acest proces este numit “farmacovigilenta” si a fost implementat pentru rolul special al identificarii din fasa al reactiilor adverse, pentru ca aceeasi oameni de stiinta / cercetatori / producatori si distribuitori sa poata interveni la timp si sa retraga un medicament, daca este cazul.

De cele mai multe ori, atunci cand au fost retrase medicamente de pe piata romaneasca, aceleasi medicamente au fost retrase si din farmaciile din alte state europene, mai devreme sau mai tarziu.

Nu este doar o problema “romaneasca”, aceste lucruri nu se intampla asa cum ati putea crede din cauza unei conspiratii globale, care vrea sa ne lase fara medicamentele atat de necesare.

Bineinteles ca au existat si cazuri “cu perdea”, atunci cand diferiti producatori majori au incercat politici neloiale, dar aceste cazuri au fost dezbatute pe larg de presa, condamnate de opinia publica si de autoritatile oficiale, drept pentru care au fost stopate din fasa.

Ceea ce trebuie sa stiti din acest articol, este faptul ca majoritatea retragerilor de medicamente au loc ca urmare a procesului de farmacovigilenta, iar acesta este un lucru bun pentru consumatorul final, adica pentru pacienti.

0 Shares
You May Also Like