Cum să conduci pe ninsoare

Cum să conduci pe ninsoare

0 Shares
0
0
0

Este imposibil să nu fi nevoit măcar o dată să conduci pe ninsoare. Desigur că nu este la fel de plăcut precum condusul pe vreme bună și poți întâmpina dificultăți. Trebuie să fii pregătit pentru orice eventualitate, chiar și aceea de a rămâne blocat în nămeți.

Top 10 sfaturi pentru condusul pe ninsoare

Există câteva reguli de bază, pe care le știm cu toții: alege drumurile principale, chiar dacă sunt aglomerate! Mai bine rămâi blocat în trafic decât pe o străduță înzăpezită. Păstrează distanța între mașina din față și cea din spate, pentru a putea frâna în siguranță! Adaptează viteza la condițiile de drum! Este periculos să mergi cu viteză pe ninsoare.

Sursa foto: wkauto.ro

În afară de aceste reguli de bază, pe care trebuie să le cunoască toată lumea, există unele sfaturi:

Fii pregătit!

Cu siguranță, nu mai este nevoie să amintim de cauciucuri de iarnă și lanțuri de zăpadă. Cum spuneam mai devreme, este bine să fii pregătit pentru orice eventualitate. Dacă pleci la drum lung, echipează-te cu haine groase, pături, lopată pentru dat zăpada, lanternă, chiar rezerve de mâncare. Asigură-te că ai telefonul încărcat! Poartă pantofi potriviți pentru condus! Evită ghetele sau cizmele cu talpă groasă, pentru zăpadă, pentru că te vor împiedica să simți pedalele!

Condu moderat!

Evită să accelerezi, să frânezi sau să schimbi direcția brusc! Nu accelera excesiv! Mașinile cu cutie de viteze automată au opțiunea „Winter Mode” (mod de iarnă), iar în ceea ce privește cutia de viteze manuală, folosește treapta a doua pentru a câștiga aderență și treptele superioare pentru a o păstra!

Ponturi-pentru-condusul-in-conditii-de-iarna

Frânează lin!

Atunci când mergi în pantă, păstrează viteza redusă încă din vârf! Este mai bine să menții viteza constantă decât să încetinești la coborâre. Păstrează distanța față de vehiculul din față și apasă pedala de frână lent!

Asigură-te că ai vizibilitate și că ești vizibil!

Atunci când pornești mașina, lasă-i suficient timp să se încălzească, curăță zăpada și gheața de pe geamuri și faruri! Dacă nu faci aceste lucruri, poți fi oprit de Poliție, considerându-se pericol în trafic! Și zăpada de pe capotă trebuie înlăturată, pentru că poate cădea pe șosea în timpul mersului și să-i încurce pe ceilalți șoferi. Asigură-te că parbrizul nu este înghețat și că ștergătoarele nu sunt lipite de geam! În timpul mersului, asigură-te că farurile sunt aprinse, astfel încât să fii vizibil pentru ceilalți participanți la trafic!

Planifică dinainte!

Pornește radio-ul și ascultă știrile despre vreme și trafic! Evită rutele cu înclinări abrupte și încearcă să rămâi pe drumurile principale!

Informează-te despre sistemele de siguranță ale mașinii!

Dacă mașina ta are ESP, elementul de control a stabilității te va ajuta să o redresezi când alunecă. Dar controlul tracțiunii poate reduce accelerația, ceea ce va îngreuna deplasarea prin zăpadă. Majoritatea mașinilor îți permit să dezactivezi elementul de tracțiune din controlul de stabilitate (ESP). La mașinile automate, verifică dacă ai „Winter Mode” (mod de iarnă).

Nu te panica dacă derapezi!

Dacă roțile din față încep să derapeze, nu te panica! Eliberează accelerația și îndreaptă volanul pentru a le permite anvelopelor să-și recapete aderența. Dacă spatele mașinii derapează, îndreaptă volanul în direcția alunecării – mișcare cunoscută ca „privirea în direcție opusă”. Întotdeauna, îndreaptă-ți privirea în direcția în care vrei să ajungi, asta te va ajuta. Evită să frânezi!

Anticipează!

În condiții de zăpadă și gheață, manevrele de oprire și întoarcere durează mai mult decât de obicei. Redu viteza și lasă suficient spațiu față de mașina din față! Fii atent la mașinile care par să derapeze sau să piardă controlul! Acordă mare atenție infrastructurii drumului, în special semnelor de circulație acoperite de zăpadă sau oricărui obstacol posibil!

Investește într-un curs!

Nimic nu te ajută mai bine să scapi de frica de a conduce pe ninsoare decât experimentarea într-un mediu controlat și sub îndrumarea unui expert. Cursurile de șofat în condiții de iarnă nu sunt ieftine, dar te ajută să capeți noi abilități.

Dacă rămâi blocat…

Dacă rămâi blocat în zăpadă, încearcă să muți mașina cât mai departe de drum, astfel încât să nu-i încurci pe ceilalți șoferi. Dacă mașina derapează înapoi și într-o parte, înclină volanul și trage frâna de mână – aceasta va bloca roțile din spate.

Care sunt sfaturile tale pentru condus pe ninsoare?

 

0 Shares
You May Also Like

Totul despre diagnoza auto

Pentru cei care nu stiu, diagnoza auto reprezinta totalitatea operatiilor ce constau in verificari si masurari, care sunt…
Citeste