Indiferent daca sunteti un purtator de bijuterii de aur sau un iubitor de sporturi care admira pe cei ce primesc medalia de aur in competitii importante in mod sigur cateva lucruri interesante pe care nu le stiti despre acest metal pretios.
Cum sa traim intr-o tara in care avem un important zacamant de aur, mai exact cel de la Rosia Montana acolo unde este estimat ca se afla un zacamant de aproximativ 314 tone de aur, fiind de altfel si cel mai mare care a fost identificat pana in prezent in UE este pacat sa nu stim totul despre acest metal care inca mai fascineaza omenirea.
Trebuie sa stiti ca inca mai sunt numeroase persoane care vad in aur o afacere profitabila si de aceea sunt foarte anunturi pe tema cumpar aur de care puteti profita atunci cand aveti aur de vandut.
Aurul se recicleaza inca din momentul in care oamenii l-au gasit prima data. Chiar si in zilele noastre mai multe bijuterii inca mai contin parti din metal extras din artefacte antice sau din monede.
[adsenseyu1]
Se considera ca originea aurului existent pe planeta noastra este un bombardament de meteoriti. Acest bombardament a avut loc cu aproximativ 200 milioane de ani in urma.
Pentru asteci aurul era mult mai putin valoros comparativ cu penele pe care le foloseau ca monede. Puritateta pe care o
are aurul este masurata in carate. Acest cuvant provine din termenul grecesc keration, ce denumea pomul de roscove.
Semintele pomului erau considerate ca avand aceeasi greutate si prin urmare o moneda facuta din aur pur ar fi trebuit sa aiba o greutate egala cu greutatea a 24 de seminte de roscove. De aici a aparut ideea de 24 de carate pentru aur pur. Aurului care are 18 carate se considera a fi pur dar in proporite de 75 de procente.
In momentul acesta se considera ca 80 de procente din aurul de pe planeta se afla inca in pamant si asteapta sa fie scos. Medaliile olimpice care erau acordate sportivilor in anul 1912 erau facute doar din aur. Acum aceste medalii sunt acoperite doar cu 6 grame de aur.
[adsenseyu1]
Incasii spun despre aur ca sunt lacrimile soarelui iar grecii considerau ca este o combinatie intre razele solare si apa. Cuvantul aur este din cuvantul lantin aurum ce inseamna rasarit stralucitor.
In denumirea aurului este si o legatura cu Aurora, aceasta fiind zeita rasaritului. In prezent un obicei foarte des intalit in toata lumea este confectionarea bijuteriilor din aur, care a avut loc pentru prima data in Egiptul Antic.
Asa cum spune Consiliul Mondial al Aurului cei mai mari producatori sunt SUA, Africa de Sud, Australia si China in timp ce India e cel mai mare consumator urmata foarte aproape de China.
Cel mai mare lingou din lume are o greutate de 250 de kilograme. Aurul se afla pe fiecare continent de pe Glob si este comestibil. Corpul uman contine 0.2 mg de aur si cel mai mult se afla in sange.
Putem gasi aur si in frunzele de eucalipt, iar de la o tona de calcualatoare personale se poate scoate o cantitate mai mare decat de la minereurile de 17 tone.