Exista o multime de aspecte care merita luate in considerare atunci cand cumparati un televizor. Vom discuta in continuare despre unele din cele mai importante, fara sa avem pretentia de a epuiza subiectul legat de factorii importanti legati de achizitionarea celui mai bun televizor.
Rata de contrast
Multe companii determina foarte dificil raportul de contrast al televizoarelor. Raportul de contrast reprezinta pur si simplu diferenta de luminozitate dintre cel mai intunecat negru si cel mai aprins alb pe care il poate produce televizorul.
Avand o rata de contrast mica, zonele negre ale imaginii ar putea sa apara ca niste pete gri iar zonele luminoase pot fi lipsite de stralucire. In general rata de contrast a televizoarelor poate fi 2.000:1 si 5000:1. Cu cat raportul este mai mare cu atat este mai bine – in teorie.
Dar pentru ca producatorii masoara si raporteaza diferit ratele de contrast, este posibil sa gasibil sa gasiti un televizor cu o rata de contrast de 1000000:1 care sa nu creeze o imagine destul de buna ca un televizor cu o rata de contrast de 5000:1. Este recomandat sa vizualizati televizorul intr-un loc intunecat, deoarece lumina ambientala face mai dificila vizualizarea nuantelor de negru inchis. Apoi fiti atent daca producatorul declara contrastul ca fiind „nativ” sau „dinamic”.
Reproducerea si adancimea culorilor
Nu este un lucru atat de relevant pentru ca majoritatea producatorilor de televizoare aleg o adancime de culori optima pentru utilizatori. Dar este posibil sa doriti sa aflati daca televizorul este capabil sa creeze culori suficient de frumoase si placute pentru ochiul uman si daca poate reda imagini foto-realistice.
Rata de refresh
Reprezinta de cate ori imaginea de pe ecran este reimprospatata, per secunda. Se masoara in Hertzi – prin urmare o sa gasiti televizoare cu 60 Hz, 120 Hz sau 144 Hz. Din fericire puteti avea incredere in acest parametru mai mult decat in raportul de contrast. Ratele de refresh mai mari creaza un flux mai luminos intre imagini si reduc neclaritatea in miscare, ceea ce este foarte util daca obisnuiti sa vizionati filme sau daca jucati.
Retineti ca rata de refresh a unui televizor nu se potriveste intotdeauna cu rata de refresh a continului. Daca vizionati un spectacol cu 30 cadre pe secunda sau daca jucati un joc cu 60 cadre pe secunda pe un televizor de 120 Hz, televizorul va trebui sa faca ceva astfel incat sa completeze golurile.
Asa ca unele televizoare fac ceea ce se numeste interpolare, ceea ce creaza o imagine care se potriveste intre imaginile oferite, inmultind efectiv rata de cadre a ceea ce dumneavoastra urmariti. In anumite situatii aceasta caracteristica este utila, dar alteori se creaza un efect ciudat ceea ce face ca filmul sa curga mai greoi, asemenea unei telenovele sau film de lung metraj.
Cand cautati cel mai bun televizor, uitati-va atent dupa caracteristici si cuvinte ca „miscare” (motion), „scan”, „smooth” – pentru ca acestea indica efectul de interpolare. Din fericire optiunea poate fi dezactivata pe anumite modele.
Va intrebati ce rata de refresh are cel mai bun televizor? Cel mai bine este sa va ganditi la continutul care va intereseaza de obicei. Adica ce urmariti in general la televizor? Filme de actiune? Spectacole live? Telenovele? Videoclipuri? Pentru experiente grozave in vizionare rata de refresh a televizorului trebuie sa fie uniform divizibila de rata cadrelor continului rulat.
Sa luam filmele de exemplu. Filmele sunt inregistrate in general la 24 cadre pe secunda – asta inseamna ca si un televizor cu 120 Hz si unul cu 144 Hz vor putea reda clar 24 de cadre pe secunda (24 intre de 5 ori in 120 si de 6 ori in 144).