In tara noastra ideea de a ne asigura locuintele personale este inca ceva nou. Chiar daca anii trecuti au adus o serie de modificari legislative in aceasta zona, putini romani au inteles ce implica aceasta asigurare.
Mai mult decat atat, foarte putini au incheiat vreo polita de acest fel. De vina au fost si autoritatile, care au lansat anumite prevederi, apoi au revenit asupra acestora, declarand ca nu mai sunt absolut necesare. Asadar, in ochii nostri, aceasta asigurare este privita ca si inca o taxa pe langa numeroasele impozite, taxe si contributii pe care trebuie sa le platim statului roman.
Unde sunt beneficiile acestor asigurari, ne putem intreba? Raspunsul nu este insa atat de simplu sau de scurt pe cat ne-am dori. Sa vedem de ce, in randurile urmatoare ale acestui articol.
● Primul tip de asigurari de care trebuie sa tinem cont este cel al asigurarilor obligatorii ale locuintelor (PAD).
[adsenseyu1]
Acestea sunt descrise in Legea 260/2008, respectand normele descrise de CSA (comisia de supraveghere a asigurarilor). Compania de asigurare ce preia riscurile si raspunderile asumate in aici este PAID (Pool-ul de asigurare impotriva dezastrelor naturale).
Aici sunt cuprinse toate tipurile de locuinte: locuinte sociale, de serviciu, de interventie, de necesitate, de protocol, case de vacante. Ele sunt diferentiate conform legii de mai sus, in doua mari categorii: cele din pereti exteriori din caramida nearsa (sau orice material nesupus unui tratament termic/chimic), cu o suma asigurata de 10000 euro; celelalte tipuri de constructii, cu o suma asigurata de 20000 euro.
Prin aceste tipuri de asigurari se ofera un grad de protectie impotriva dezastrelor naturale precizate aici:
– cutremur
– inundatii
– alunecari de teren
Costurile acestor asigurari sunt de 10 Euro respectiv 20 de Euro (in functie de clasificarea precizata in randurile de mai sus).
● Al doilea tip de asigurari sunt cele facultative
Acestea pot sa difere in functie de societatea de asigurari aleasa si sunt precizate in contractul semnat.
[adsenseyu1]
Ca si riscuri acoperite, aceasta asigurare optionala se refera la
– incendii, trasnet, explozie, caderi de corpuri (ca pachet de baza)
– cutremur, riscuri atmosferice, alunecari si caderi de teren, ape de conducte, vandalism, coliziuni auto, atacuri animale, furturi bunusi si elemente constructive, avarii ale centralelor termice, alte costuri necesare efectuarii reparatiilor, riscuri politice, terorism etc.
Acestea din urma sunt optionale sau chiar speciale, fiind comunicate de catre asigurator, disponibile in mai multe pachete.
● Pretul asigurarii facultative pentru locuinte si sumele asigurate
Societatile de asigurare din tara noastra practica in aceasta zona prime ce variaza intre 0,1% si 0,4% din valoare bunurilor si a locuintei. Astfel, putem da un exemplu simplu: la o locuinta ce valoreaza 60.000 de euro se va plati o prima anuala ce poate sa porneasca de la 60 de euro si poate sa ajunga la 240 de euro.
Principala diferenta este cauzata de riscurile acoperite – acestea sunt deosebit de importante in etapa alegerii unui pachet anumit. Altfel spus, este foarte important raportul dintre cat se plateste si ce se primeste.
Pentru a incheia acum o asigurare avantajoasa pentru locuinte, intra pe Rcaautoieftin.ro.