Un ceas smart este un ceas normal, dar computerizat, cu functionalitati in plus fata de cele normale, de afisare a timpului si a datei. In timp ce modelele mai vechi puteau sa efectueze sarcini comune asa cum ar fi calculele, translatiile si rularea anumitor jocuri foarte simple, ceasurile smart moderne sunt efectiv, mici computere la purtator.
Multe dintre acestea sunt capabile sa ruleze aplicatii pentru sisteme de operare instalate pe computere sau pe telefoane mobile, folosind si ele la randul lor, un sistem de operare dedicat. Cele mai performante ceasuri smart, pot fi gasite pe Dwyn.ro.
Unele ceasuri de tip smart functioneaza pe postul de “portable media” adica multi media playere portabile, oferind playback de radio Fm, diverse fisiere audio dar si video, printr-un headset bluetooth. Unele modele, numite si “watchphones” sau telefoane-ceas, au capabilitatile intregi ale unui telefon mobil in toata regula si pot efectua sau pot raspunde la apeluri.
[adsenseyu1]
Hardware-ul intern ce compune aceste ceasuri smart este variat. Majoritatea au o baterie reincarcabila (un acumulator) si dispun de un display grafic digital. Pot avea de asemenea si touch screen.
Device-urile periferice pot include o camera foto/video, un termometru, un accelerometru, un altimetru, un barometru, compas, Gps receiver si suport pentru carti SD ce este recunoscut ca “mass storage device” de catre un computer.
Software-ul poate avea inclusa o afisare a hartilor, scheduler, calculator si diferite skin-uri de interfata (teme sau watch face). Ceasul in sine poate comunica cu anumite device-uri externe asa cum ar fi senzorii, un headset wireless, sau un display “heads-up”.
Ca si alte computere cu care se aseamana, un smartwatch poate sa colecteze diferite informatii de la senzorii interni sau externi. Poate controla sau recupera date de pe alte instrumente sau alte computere.
Poate sa suporte cele mai noi tehnologii wireless, ca de exemplu cea Bluetooth, Wifi si GPS. Pentru multe scopuri, un astfel de mini-computer sub forma unui banal ceas de mana, poate deveni indispensabil, o data ce v-ati obisnuit cu el. Ceasurile smart avanseaza tehnologic, in special interfetele de user ale acestora, precum si aplicatiile concepute pentru ele.
[adsenseyu1]
Multe ceasuri smart produse in ziua de astazi sunt complet functionale ca si produse de sine statatoare. Unele servesc in scop de ceasuri pentru activitati sportive (sport watches), gps-ul incorporat fiind folosit pentru inregistrarea datelor (kilometri parcursi de exemplu).
Acestea sunt foarte utile pentru utilizator, in special atunci cand va antrenati sau atunci cand faceti diving (scufundari). Dupa o tura de antrenament, ceasul poate fi conectat la un computer si datele inregistrate pot fi descarcate pe acesta, pentru o eventuala analiza ulterioara sau doar pentru sharing pe anumite retele de socializare.
Unele ceasuri pot functiona ca si sisteme GPS complete, putand afisa harti detaliate si coordonatele curente.
Consumatorii pot “marca” locatia curenta si pot edita numele acesteia. Alte ceasuri de tip smart pot coopera cu o aplicatie instalata pe smartphone si pot executa functiile acesteia. Totusi, unele dintre acestea nu functioneaza cu un telefon mobil, decat daca pe acesta este instalat acelasi tip de sistem de operare.