Ce ar trebui sa stie oricine despre incarcatoarele de baterii?

Ce ar trebui sa stie oricine despre incarcatoarele de baterii?

0 Shares
0
0
0

Un incarcator bun pentru bateria ta, este neaparat necesar pentru a asigura o viata lunga bateriilor si o durabilitate sporita. Vrei baterie Seat Ibiza 1.4 de cea mai buna calitate? Intra pe Bateriiautoacasa.ro!

Bateria si incarcatorul trebuie sa se potriveasca foarte bine intotdeauna, altfel capacitatea bateriei va fi intr-o continua scadere si pe masura ce va trece timpul, aceasta va livra tot mai putin curent, fiind necesara inlocuirea acesteia.

Inginerii nu sunt intodeauna edificati despre cerintele complexe de putere energetica ale unui device portabil si ale nevoilor de incarcare cu energie, in conditii adverse.

Incarcatoarele sunt divizate in 2 mari categorii: personale si industriale, “smart” si “normale”, cu incarcare normala, rapida sau foarte rapida. Produsele de tip consumer vin in general cu un incarcator personal de tip low-cost (adica ieftin) ce functioneza bine, daca este folosit respectand indicatiile producatorilor.

[adsenseyu1]

Incarcatoarele industriale pe de alta parte, sunt concepute (proiectate) si realizate de catre producatori 3rd party (deci nu de catre producatorii device-urilor in sine) si includ feature-uri speciale asa cum ar fi posibilitatea incarcarii acumulatorilor in conditii de temperatura extrema.

Desi majoritatea bateriilor opereaza la 0 sau -1 grad(deci sub nivelul temperaturii de inghet), nu toate elementele chimice de la interiorul acestora pot fi incarcate atunci cand afara este foarte frig si majoritatea bateriilor de tip Litiu-Ion, au probleme in acest tens.

Cele cu acid sau bazate pe nichel, suporta astfel de incarcari (in conditii de temperatura foarte scazuta), dar incarcarea se face mult mai lent.

Unele incarcatoare pentru baterii litiu-ion opereaza la un voltaj de curent constant (asa numitul CCCV), adica voltajul este oprit atunci cand atinge o anumita limita setata. La acest punc al ciclului de incarcare, bateria incepe sa devina saturata (se incarca complet) si curentul scade.

Incarcarea completa se realizeaza atunci cand curentul scade sub un anumit nivel. Bateriile pe baza de acid, necesita incarcari periodice, la intervale regulate, altfel poate aparea fenomenul de sulfare.

Bateriile pe baza de nichel se incarca cu un curent constant, iar voltajului ii este permisa o plaja de fluctuatie libera (in anumite limite totusi).

[adsenseyu1]

Aceasta metoda poate fi comparata cu ridicarea unei greutati folosind o banda de elastic actionata manual. Dectectarea incarcarii complete in acest caz se face prin observarea unei scurte scaderi de voltaj (de intensitate mica) dupa o crestere constanta.

Aceasta metoda mai poarta si numele de Delta Voltage Delta Temperature (DVDT) si functioneaza bine cu incarcatoarele rapide si foarte rapide.

Pentru a preveni anumite anomalii in incarcare, asa cum ar fi cell-urile scurt-circuitate sau cele care nu se potrivesc, charger-ul (incarcatorul) trebuie sa includa un timer de platou pentru a termina incarcarea, daca nu se poate masura un voltaj delta la un moment dat, dar trebuie sa aiba si anumiti senzori de temperatura.

Cresterea temperaturilor la incarcare este absolut normala in cazul bateriilor de tip litiu-ion, mai ales cand se ating niveluri de incarcare ale bateriei de peste 70%. Motivul cresterii acestei temperaturi este scaderea eficientei de incarcare, iar curentul de incarcare trebuie scazut in intensitate, pentru a elimina stresul.

0 Shares
You May Also Like