Cat de importanta este tunderea periodica a ierbii utilizand masini de tuns iarba si gazon?

Cat de importanta este tunderea periodica a ierbii utilizand masini de tuns iarba si gazon?

0 Shares
0
0
0

Cu siguranta iti doresti sa ai o curte care sa arate impecabil in fiecare minut si de aceea ai nevoie de masini de tuns iarba si gazon, care sa te ajute sa tunzi gazonul la un nivel uniform pentru a arata mereu ca cel pe care il admiri in filme.

Pe langa aspectul estetic, tunderea ierbii sau a gazonului, este necesara din mai multe motive.

Sezonul de tundere a ierbii incepe in primavara. S-ar putea sa te temi de aceasta sarcina, asa cum fac multi proprietari, dar este o activitate de intretinere necesara si inevitabila, care trebuie facuta cu precadere primavara si vara si in functie de vreme.  Este o sarcina care trebuie reluata neaparat toamna tarziu. Aceasta ingrijire, consumatoare de timp, fara sfarsit, poate deveni o corvoada pentru proprietarii de case si gradini, dar exista mai multe motive pentru a tunde iarba regulat.

  • Fertilizarea naturala: atunci cand pe peluza sunt lasate resturile de iarba, ele se descompun si reintra in sol, imbogatindu-l si, astfel, imbunatatind sanatatea si frumusetea generala a ierbii.
  • Distribuirea resurselor: iarba care este uniforma ca lungime va creste mai uniforma in ceea ce priveste culoarea si consistenta, deoarece atunci cand toate firele au aceeasi lungime, distributia apei si a luminii solare este la fel de uniforma.
  • Supravietuiesc cele mai bune fire de iarba: cele mai sanatoase fire de iarba se dezvolta si se inmultesc atunci cand sunt taiate, crescand sanatatea generala si imbunatatind aspectul curtii.
  • Aspect mult mai ingrijit al exteriorului: un gazon proaspat taiat adauga frumusetea gradinii tale si creaza un efect mult mai ordonat si mai primitor in mediul exterior casei.

Pentru a descoperi beneficiile unui gazon tuns in mod regulat, trebuie sa stii cand si cum sa tunzi. Acest lucru poate parea complicat, dar exista cateva lucruri de luat in considerare in timpul sezonului de tundere, daca vrei sa maximizezi frumusetea gazonului.

Taie 1/3 din lungimea ierbii

Taierea ierbii prea scurta promoveaza cresterea buruienilor si compromite sanatatea generala a gazonului.

Cunoaste tipul de iarba pe care il ai

Afla ce tip de iarba ai plantat. Odata ce stii acest lucru, poti afla inaltimea optima la care ar trebui sa creasca si vei putea sa o tunzi corespunzator pentru a mentine aceasta inaltime.

Modele alternative de tundere

Schimba regulat directia si modelul de tundere a ierbii. Acest lucru va impiedica iarba sa dezvolte intr-o anumita directie si ajuta la cresterea in pozitie verticala.

Nu tunde in zilele ploioase si umede

Tunderea in zilele foarte umede poate fi greoaie chiar si cu masina deoarece firele de iarba sunt pline de apa si sunt mai grele. Alege o zi uscata, de preferat dimineata sau seara, pentru a evita epuizarea generata de caldura si soare.

Iarba care sta la umbra trebuie sa fie mai inalta

Iarba care creste la umbra copacilor si a altor plante este in competitie pentru apa si nutrienti, astfel ca mentinerea unei inaltimi mai mari a acesteia in momentul tunderii o va face mai sanatoasa.

Acestea sunt cele mai importante sfaturi pe care le poti urma pentru tunderea eficienta a gazonului.

0 Shares
You May Also Like