Care sunt avantajele tevilor PPR in instalatii sanitare?

Care sunt avantajele tevilor PPR in instalatii sanitare?

0 Shares
0
0
0

Pentru distributia sistemelor de incalzire se pot folosi conducte din mai multe materiale. Otel conventional si inoxidabil, cupru, metal-plastic, polietilena – toate aceste optiuni au unele proprietati unice si merita atentie.

Cu toate acestea, polipropilena pentru incalzire isi inlocuieste treptat concurentii, crescandu-si popularitatea an de an. Care este secretul succesului? Sunt astfel de conducte chiar atat de bune?

Caracteristici ale utilizarii polipropilenei in sistemele de incalzire

Tevile din polipropilena PPRC sau PPR (uneori denumite pur si simplu „plastic”) sunt fabricate dintr-un material termoplastic usor – un copolimer aleatoriu. De fapt, este polipropilena modificata cu etilena, ceea ce iti permite sa creezi produse elastice care sunt durabile, capabile sa reziste la temperaturi destul de ridicate si la diferite influente chimice.

Teava din plastic este cu adevarat versatila, poate fi folosita pentru alimentarea cu apa rece (inclusiv apa potabila) si calda, precum si pentru majoritatea sistemelor de incalzire din cladiri mari si cabane private. Conductele principale, incalzirea prin pardoseala si racordurile la incalzitoare sunt asamblate in plastic. Singurul lucru strict interzis de PPRC sunt plasele de incendiu.

Polipropilena poate fi folosita pentru a crea structuri complexe

Important! La crearea incalzirii autonome, pentru a nu deteriora polimerul la temperaturi prea ridicate, generatorul de caldura este adesea echipat cu tevi metalice (de obicei din cupru), care sunt apoi conectate la plastic.

Conductele din polipropilena sunt asamblate prin lipire prin difuzie si in acest sens, poti folodi o trusa pentru lipit tevi PPR – polipropilena 2000W. Pentru conectarea tevilor din plastic se folosesc fitinguri neseparabile din acelasi material. Pentru a incepe, trebuie sa ai:

 • ciocan de lipit,
 • un set de duze,
 • taietor de tevi,
 • stripper (brici),
 • dispozitiv de taiere (tevi cu armatura centrala din aluminiu)

Avantajele si dezavantajele tevilor din plastic in sistemele de incalzire

Acum, multe persoane care s-au saturat de conductele capricioase din otel, au de obicei intrebarea: ce este mai bine sa folosesti pentru incalzire – polipropilena sau metal-plastic?

Cantarirea argumentelor pro si contra ajunge cel mai adesea sa dea preferinta plasticului ieftin, care poate fi sudat rapid, chiar si cu propriile maini.

In primul rand, este logic sa asamblezi unitati mari pe un banc de lucru si apoi sa le instalezi la locul lor.

Principalele avantaje ale produselor PPRC in sistemele de incalzire:

 • Durabilitate (durata de viata de cel putin 30 de ani), rezistenta la coroziune si substante chimice agresive.
 • Peretii interiori sunt foarte netezi. Cu greu colecteaza sedimente, ceea ce inseamna ca debitul nu scade.
 • Materialul este elastic, rezistent la socuri, vibratii si alte influente mecanice. Poate rezista la caderi bruste de presiune si la inghetul lichidului de racire din interior.
 • Datorita densitatii reduse, tevile cantaresc putin, astfel incat sunt usor de transportat, asamblat si securizat.
 • Conectorii sunt neseparabili si foarte fiabili (nu se tem de socuri hidraulice), astfel incat sa poata fi amplasati in cavitati ascunse.
 • Instalarea este extrem de simpla, majoritatea mesterilor se descurca fara nicio problema. Sistemul este asamblat in timp record.
 • Cel mai mic cost conducte (tevi + fitinguri).
 • Tevile si fitingurile devin monolitice dupa racire.
0 Shares
You May Also Like