Beneficii ale utilizarii energiei solare

Beneficii ale utilizarii energiei solare

0 Shares
0
0
0

Energia solara este obtinuta din radiatia solara si poate fi convertita in electricitate sau caldura. Este disponibila gratuit si, datorita progreselor tehnologice, putem acum sa valorificam si mai mult din energia solara care ne este disponibila in mod continuu.

Iata cateva avantaje legate de aceasta sursa regenerabila de energie si anume panourile solare fotovoltanice.

Impactul asupra mediului

Energia solara are cel mai mic impact negativ asupra mediului in comparatie cu orice alta sursa de energie. Nu produce gaze cu efect de sera si nu polueaza apa. De asemenea, necesita foarte putina apa pentru intretinerea sa, spre deosebire de centralele nucleare, de exemplu, avand nevoie de 20 de ori mai multa apa. Productia de energie solara nu creeaza zgomot, ceea ce reprezinta un beneficiu major, deoarece multe instalatii solare se afla in zone urbane, cum ar fi panourile solare domestice.

Reduceti factura energetica

Generarea propriei energie electrica inseamna ca veti utiliza mai putin de la furnizorul de utilitati. Acest lucru se va traduce imediat prin economii la factura dvs. de energie. In plus, puteti castiga bani si prin vanzarea in retea a energiei electrice neutilizate pe care le-ati generat. Prin granturile oferite de panourile solare, puteti face investitia dvs. ecologica si mai benefica. Cu cat produceti mai multa energie, cu atat veti avea mai putina nevoie de la furnizor, ceea ce va va spori autonomia energetica.

Productia de energie in timpul orelor de varf

Avantajele energiei solare

Cererea de energie tinde sa fie mai mare in intervalul orar 11: 00-16: 00 si apoi devreme seara. Bineinteles, aceasta este perioada in care pretul energiei electrice creste. Energia solara atinge capacitatea maxima de productie in acele ore. Electricitatea produsa in acel moment are o valoare mai mare decat daca ar fi generata noaptea. Odata cu aportul suplimentar de energie electrica al energiei solare, preturile din aceste intervale de timp ar putea fi reduse la un nivel apropiat de cel al orelor de noapte.

Energia solara este aplicabila peste tot

Atata timp cat este soare, energia solara poate fi desfasurata oriunde. Acest lucru este deosebit de util pentru regiunile indepartate, fara acces la nicio alta sursa de energie electrica. Exista o multime de oameni in intreaga lume fara acces la electricitate. Sistemele solare independente ar putea fi desfasurate in acele regiuni si ar putea imbunatati viata a milioane de oameni. Mai mult, energia solara este utilizata si pentru alimentarea navelor spatiale si a barcilor.

Mai putina energie electrica pierduta in timpul transportului pe distante lungi

O parte din energie, in jur de 3-5%, se pierde in timpul transportului si distributiei. Cu cat distantele dintre productie si punctele de alimentare sunt mai mari, cu atat se pierde mai multa energie. Aceste pierderi s-ar putea sa nu para semnificative, dar pot influenta performanta instalatiei in regiuni cu densitate mare a populatiei. A avea panouri solare pe acoperis sau in curte reduce semnificativ aceasta distanta, crescand astfel eficienta panourilor solare.

Imbunatateste securitatea retelei

Reteaua este mai putin vulnerabila la intreruperi daca exista multe centrale electrice. O retea cu penetrare ridicata a energiei solare are mii de centre de producere a energiei care sunt raspandite pe scara larga. Acest lucru imbunatateste securitatea retelei in caz de suprasarcina, dezastre naturale sau cauzate de om.

0 Shares
You May Also Like