Dacă te-ai decis că dorești să te muți într-o casă nouă, probabil ai observat că există pe piață multe anunțuri care oferă spre vânzare case la roșu. Dacă nu îți dorești să te muți într-un loc unde a mai stat cineva, aceasta este o variantă convenabilă. De altfel, de cele mai multe ori, clienții evită să aleagă construirea unei case de la zero deoarece prețul unei case la roșu este mult mai accesibil. Cu toate acestea, o casă de acest fel te îngrădește din punct de vedere al arhitecturii și al materialelor care s-au folosit.
Dar, cum orice beneficiu vine cu un anumit cost, totuși faptul că scutești sume considerabile, timp investit, stres pentru a obține toate actele și aprobările necesare pentru a construi, face ca întreaga afacere să fie profitabilă.
Oricum ar fi, dacă alegi să cumperi o casă la roșu vei mai avea nevoie de multe lucruri până ai să te poți muta efectiv în ea. Dacă alegi să colaborezi cu cei de la Proactiv – materiale de construcții, măcar vei avea siguranța că în continuare vei folosi materiale de calitate, iar noua ta casă va avea un aspect îngrijit și trainic.
Dacă însă nu știi foarte multe detalii despre ce înseamnă cu adevărat o casă la roșu, mi-am propus ca în acest articol să te ajut să înțelegi anumite aspecte.
Ce include o casă la roșu?
Denumirea a pornit de la culoarea cărămizilor din care acestea sunt construite, deoarece alte finisaje nu se regăsesc la acest tip de case. Însă, orice casă poate fi considerată „la roșu” până ce încep să aibă loc finisajele, chiar daca este din alt material, cum ar fi betonul sau lemnul. Iată la ce ar trebui să te aștepți atunci când cumperi o casă la roșu :
- turnarea fundației
- ridicarea tuturor zidurilor de rezistență
- scheletul de rezistență
- planșee
- coșuri de fum/ventilații
- izolație
- scări
- structura acoperișului
Așa cum am spus și mai sus, multe persoane preferă aceste case deoarece sunt mai convenabile la preț, te scapă de mult timp pierdut și de stres, dar ar fi bine de știut că asemenea case implică și anumite riscuri.
Dezavantajele unei case la roșu
În momentul în care alegi o casă la roșu nu ai de unde să știi ce materiale de construcții s-au folosit, ce norme s-au aplicat la construcție și dacă s-au respectat anumite reguli în ceea ce privește ridicarea efectivă a casei. Nu poți verifica dacă s-a folosit hidroizolație la nivelul fundației, nici dacă există erori minore în construcție, dar care pot avea efecte negative în timp. Poți doar să îl crezi pe proprietar că a făcut totul ca la carte și să speri că ai ales o casă care va trece testul timpului cu brio.
Avantajele unei case la roșu
Revin la ideea că există o serie de avantaje, mult mai numeroase decât dezavantajele, pentru care oamenii aleg în continuare astfel de case.
În primul rând, fiind o casă încă nefinisată, posibilitățile de personalizare sunt infinite( sau limitate de buget – desigur). Cu o echipă pricepută în finisaje, poți realiza o casă parcă scoasă din filme.
Un alt avantaj este că poți alege să utilizezi orice tip de instalații termice și electrice dorești. Poți opta pentru panouri solare, dacă vrei să mergi către o zonă mai Eco, sau pentru încălzire în pardoseală.
Nu în ultimul rând, partea financiară nu este deloc de neglijat. Economisești atât timp cât și bani, pentru obținerea autorizațiilor necesare de construcție, acestea fiind deja eliberate pentru o casă la roșu.
În concluzie…
Balanța între riscuri și beneficii este înclinată spre a doua categorie, dar nu strică să apelezi și la un expert în construcții care să îți ofere o părere despre potențiala viitoarea ta casă.