Un termostat programabil din categoria de termostate Salus Romania, este un termostat care este conceput pentru a regla temperatura in functie de o serie de setari programate care au efect la diferite ore ale zilei. Termostatele programabile sunt, de asemenea, cunoscute sub denumirea de termostate de reglare sau de termostat.
Beneficii
Pierderile de incalzire si racire dintr-o cladire devin mai mari pe masura ce diferenta de temperatura creste. Un termostat programabil permite reducerea acestor pierderi, permitand reducerea diferentei de temperatura in momentele in care cantitatea redusa de incalzire sau racire nu ar fi obiectabila.
De exemplu, in timpul sezonului de racire, un termostat programabil folosit intr-o casa poate fi setat pentru a permite cresterea temperaturii din casa in timpul zilei de lucru, cand nimeni nu va fi acasa.
Poate fi setat sa porneasca aerul conditionat inainte de sosirea ocupantilor, permitand locuintei sa se raceasca la sosirea ocupantilor, in timp ce inca economiseste energie de aer conditionat in timpul temperaturilor maxime exterioare. Racirea redusa necesara in timpul zilei reduce, de asemenea, cerintele pentru reteaua de alimentare electrica.
In schimb, in timpul sezonului de incalzire, termostatul programabil poate fi setat pentru a permite scaderea temperaturii din casa atunci cand casa este neocupata in timpul zilei si, de asemenea, noaptea, dupa ce toti ocupantii s-au culcat, reincalzind casa inainte de ocupantii care ajung acasa seara sau se trezesc dimineata.
Deoarece majoritatea oamenilor dorm mai bine cand o camera este mai rece si diferenta de temperatura dintre interiorul si exteriorul unei cladiri va fi cea mai mare intr-o noapte de iarna rece, acest lucru reduce pierderile de energie.
Termostate cu ceas
Cele mai de baza termostate Salus Romania cu ceas pot implementa doar un program cu doua perioade (o perioada mai calda si o perioada mai rece) si acelasi program este rulat zi de zi. Termostatele de ceas mai sofisticate pot permite sa fie setate patru sau mai multe perioade calde si reci pe zi.
De obicei, se pot seta doar doua temperaturi distincte (o temperatura mai calda si una mai rece), chiar daca sunt permise mai multe perioade. Temperaturile mai calde si mai reci sunt de obicei stabilite prin simpla alunecare a doua parghii de-a lungul unei scari de temperatura analogice, la fel ca intr-un termostat conventional (fara ceas).
Acest design, desi simplu de fabricat si relativ usor de programat, sacrifica confortul in weekend, deoarece programul se repeta in fiecare din cele sapte zile ale saptamanii, fara nicio variatie. Pentru a depasi acest deficit, uneori este oferit un buton pentru a permite utilizatorului sa schimbe explicit (o data) perioada curenta de la perioada calda la o perioada rece sau invers; utilizarea obisnuita a acestui buton este de a calari excesiv un „set inapoi” care are loc in timpul zilei de lucru cand casa este in mod normal neocupata.
Mecanismul de ceas este electric. De obicei s-au folosit doua metode pentru operarea acesteia:
- Termostatului este prevazut o sursa continua separata de curent alternativ de 24 de volti (24 VAC).
- Cu o baterie reincarcabila din termostat functioneaza ceasul. Aceasta baterie se incarca atunci cand termostatul nu solicita caldura si 24 VAC este disponibil. Se descarca pentru a opera ceasul cand termostatul este setat pentru incalzire sau racire.
Termostate digitale
Termostatele digitale pot implementa aceleasi functii, dar majoritatea ofera mai multa versatilitate. De exemplu, ele permit, in mod obisnuit, setarea temperaturilor pe doua, patru sau sase perioade in fiecare zi si, mai degraba decat sa fie limitate la o singura temperatura „mai calda” si la o singura temperatura „mai rece”, termostatele digitale permit de cele mai multe ori setarea la fiecare perioada.
Perioadele sunt etichetate in mod obisnuit „Dimineata”, „Ziua”, „Seara” si „Noaptea”, desi nimic nu limiteaza intervalele de timp implicate. De obicei, termostatele digitale permit utilizatorului sa inlocuiasca temperatura programata pentru perioada respectiva, reluand automat temperaturile programate cand incepe perioada urmatoare.
De asemenea, o functie de „mentinere” (blocare) a temperaturii curente este, de obicei asigurata in acest caz, temperatura de anulare este mentinuta pana cand utilizatorul anuleaza retinerea sau apare un eveniment programat pentru a relua programul normal. Modelele mai sofisticate vor permite ca lansarea hold-ului sa aiba loc la un moment stabilit in viitor.
Ca si in cazul termostatelor cu ceas, termostatele digitale de baza pot avea doar un ciclu care se ruleaza in fiecare zi a saptamanii. Termostatele mai sofisticate pot avea un program saptamanal si un program de weekend separat (asa-numita setare „5-2”) sau programari separate de sambata si duminica (asa-numitele setari „5-1-1”), in timp ce alte termostate vor oferi un program separat pentru fiecare zi a saptamanii (setari „7 zile”).
Selectarea zilelor definite drept „weekend” este arbitrara, in functie de cerintele programului de incalzire si racire ale utilizatorului. Adesea, un producator va vinde trei termostate similare care ofera fiecare dintre aceste niveluri de functionalitate si nu exista nicio diferenta evidenta in ceea ce priveste termostatele, altele decat programarea din fabrica si pretul.
Majoritatea termostatelor digitale au programe separate pentru incalzire si racire si pot dispune de un comutator digital sau manual pentru a porni suflanta cuptorului pentru circulatia aerului, chiar si atunci cand sistemul nu este incalzit sau racit.
Modele mai sofisticate pot fi programate pentru a rula ventilatorul circulant pentru o scurta perioada de 5-10 minute in cazul in care un ciclu de incalzire sau racire nu a avut loc in timpul orei precedente. Acest lucru este util in special in cladirile supuse stratificarii unde, fara circulatie frecventa a aerului, aerul cald se ridica si se separa de aerul rece care cade.
Termostatele digitale sunt alimentate de obicei in trei moduri:
- Un circuit de putere sofisticat functioneaza de la sursa de 24 VAC atunci cand termostatul este nu de asteptare, si opereaza de curent care curge in circuitul termostatului atunci cand termostatul este de asteptare. O baterie este utilizata pentru a oferi rezerva in timpul intreruperilor de curent.
- baterie reincarcabila functioneaza termostatul la fel ca in termostatul de ceas, incarcandu-se atunci cand termostatul nu apeleaza si se descarca in timp ce termostatul apeleaza.
- baterie neincarcabila alimenteaza intotdeauna termostatul. Pentru a limita cantitatea de putere extrasa din baterie, astfel de termostate folosesc un releu de impuls care nu necesita aplicarea continua a energiei pe bobina releului. Aceste termostate pot fi utilizate pe circuite de milivolta, precum si pe circuite conventionale de 24 VAC. Durata de viata a bateriei este de obicei unul pana la doi ani.