Sa cunoastem mai bine tehnologia Bluetooth

Sa cunoastem mai bine tehnologia Bluetooth

0 Shares
0
0
0

Bluetooth este un set de specificații pentru o retea personala, bazata pe unde radio. Tehnologia Bluetooth a fost creata in 1994. In limba romana, bluetooth s-ar traduce „dinte albastru”. Nu multi inteleg ce este Bluetooth, ce rol are, ce dispozitive folosesc si cum functioneaza aceasta tehnologie.

De aceea, vom incerca sa prezentam pe intelesul tuturor tehnologia Bluetooth in acest articol, chiar daca aveti idee despre ce este si cum functioneaza, veti afla lucruri pe care nu le stiati.  Unele accesorii telefoane au nevoie de Bluetooth pentru a functiona.

Ce este Bluetooth? Acesta este un standard de comunicare fara fir, pe distante scurte intre dispozitive de diferite tipuri. Bluetooth foloseste aceeasi frecventa de functionare ca retelele fara fir, standardele 802.11b si 802.11g, frecventa folosita si de Wi-Fi, dar comunicarea se face  utilizand mai putina energie, ceea ce face ca distanta de acoperire sa fie mult mai mica decat in cazul retelelor Wi-Fi, ca si rata de transfer a datelor.

Se cunosc trei clase de radiouri Bluetooth: clasa 1 este  folosita in mediile industriale si ofera o rata de acoperire de pana la 100 de metri, dar foloseste multa energie – 100mW putere; clasa 2 este cea mai utilizata si raspandita, folosind doar 2,5mW putere si ofera o raza de acoperire de pana la 10 metri; clasa 3 foloseste doar 1 mW, dar are o rata de acoperire de doar 1 metru.

Bluetooth este folosit în multe dispozitive, unele despre care nu am crede ca utilizeaza aceasta tehnologie. Cea mai aplicata utilizare este în telefonia mobila. Acestea pot folosi Bluetooth pentru a se conecta cu castile fara fir folosite de utilizatori sau pentru a se conecta cu alte telefoane și calculatoare.

Bluetooth este gasit și în consolele de jocuri. Multe tablete și laptop-uri de business folosesc aceasta tehnologie. Alte dispozitive ce il folosesc sunt dispozitive medicale, precum monitoare pentru bataile inimii, sisteme audio fara fir, sisteme audio din masini, etc.

Bluetooth a fost inventat de un cercetator care lucra la compania suedeză Ericsson, în 1994. Din 1998, standardul a fost administrat de grupul Bluetooth Special Interest Group (SIG) – o organizație ce se ocupă de dezvoltarea standardului și licentierea lui catre alte companii și producatori de tehnologie.

Bluetooth SIG nu produce dispozitive. Se ocupă exclusiv de standard și marca Bluetooth. Cele mai recente versiuni ale standardului sunt Bluetooth 3.0 și 4.0. Bluetooth 3.0 este gasit pe marea majoritate a telefoanelor. A fost adoptat pe 21 Aprilie 2009 și oferă rate de transfer a datelor de până la 24 Mbit/s. Bluetooth 4.0 consuma mai putina energie pentru a functiona și ofera aceeasi viteza de transfer a datelor. A fost adoptat pe 30 Iunie 2010 si numarul de dispozitive care folosesc această versiune este in crestere.

Cu siguranta, majoritatea dintre noi au aflat ce inseamna tehnologia Bluetooth, o folosesc si stiu foarte bine ce avantaje aduce cand utilizeaza smartphone-urile lor. In viitor se poate dezvolta si mai mult, prin noi functionalitati, astfel poate deveni tehnologia de baza in telefonia mobila.

0 Shares
You May Also Like