Atunci cand vrem sa cumparam o masina la mana a doua, de cele mai multe ori luam in considerare factori precum marca, modelul, puterea motorului, cutia de viteze, numarul de usi, capacitatea portbagajului sau chiar culoarea. Exista, insa, un alt aspect foarte important pe care multi nu il iau in considerare, anume: anvelopele.
Desigur ca acestea nu reprezinta unul dintre lucrurile care va vin in minte atunci cand este vorba despre achizitia unei masini, desi ar trebui, fiind printre cele mai importante componente ale unui autovehicul. Pana la urma, ele sunt responsabile de contactul direct al acesteia cu carosabilul si de miscarea in sine.
Printre functiile principale ale anvelopelor de iarna se numara faptul ca transmit tractiunea si fortele de franare catre suprafata carosabilului, absorb socurile si mentin directia de deplasare. Dar, pentru a fi siguri ca aceste functii sunt indeplinite cum trebuie, exista cateva lucruri importante pe care trebuie sa le verificam regulat la anvelopele noastre, precum: adancimea benzii de rulare, uzura, presiunea aerului, dar si alte defecte.
Adancimea benzii de rulare este esentiala pentru randamentul unui cauciuc, mai ales in conditii de vreme ploioasa, cu apa pe carosabil. Anvelopele au nevoie de o grosime adecvata pentru a avea aderenta in astfel de conditii. Canalele de pe cauciuc sunt responsabile de eliminarea apei de pe suprafata acestuia.
Daca el nu are destula grosime, indepartarea apei de sub anvelope poate deveni mai dificila, ceea ce creste posibilitatea de a pierde controlul masinii, in special daca aceasta se deplaseaza cu viteza – cand poate aparea si fenomenul de acvaplanare.
Este normal ca, in urma folosirii regulate a autovehiculului sa apara semne de uzura pe suprafata anvelopelor. Dar, daca un cauciuc sau doua sunt mai uzate decat celelalte, inseamna ca deteriorarea poate avea si alte cauze.
Uzura neuniforma poate rezulta din presiunea incorecta (fie sunt prea umflate, fie au o presiune prea scazuta), alinierea gresita a rotilor, sau chiar componente defecte in sistemul de suspensie. Este indicat sa oferiti atentie sporita la cum si cat de uzata este o anvelopa, deoarece acest factor va poate reduce semnificativ durata ei de viata.
in ceea ce priveste presiunea din anvelope, daca anvelopele sunt prea umflate, ele devin rigide, ceea ce face ca suprafata care atinge asfaltul sa devina mai mica. Acest lucru reduce confortul calatoriei si poate duce la uzura neuniforma.
Chiar si cauciucurile prea putin umflate au riscurile lor, intrucat, din cauza presiunii scazute, acestea nu-si mentin forma, sunt mai moi si mai aproape de carosabil. De aceea, poate aparea si aici uzura prematura, dar si alte efecte adverse, precum un consum mai mare sau o manevrabilitate scazuta.
Dupa cum vedeti, anvelopele, pe langa faptul ca fac posibila deplasarea autovehiculului pe carosabil, scot la iveala si anumite defecte ale acestuia. De aceea, este foarte important sa oferim o atentie sporita cauciucurilor cu care ne echipam masina si de starea lor, fie ca este vorba de uzura sau varsta. Un set de anvelope de calitate, potrivit anotimpului in care ne aflam ne poate feri de incidente neplacute sau situatii limita.