De ce fel de vitamine si minerale are nevoie un barbat

De ce fel de vitamine si minerale are nevoie un barbat?

0 Shares
0
0
0

Vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru sanatatea ta generala. Ele joaca multe roluri fundamentale in corpul tau, in producerea de energie si buna functionare a mecanismelor corporale.

Un aport insuficient de anumiti nutrienti poate avea un impact negativ asupra sanatatii tale si, uneori, poate duce chiar la anumite boli cronice. Nevoile barbatilor si femeilor sunt partial comune, dar prezinta totusi particularitati de la un sex la altul. Iata un complex de vitamine si minerale pentru barbati necesar. Daca nu esti sigur ca le obtii din dieta zilnica, iti poti suplimenta necesarul luand suplimente de vitamine.

Care sunt nevoile specifice ale barbatilor pentru a evita deficientele de vitamine?

Barbatii ar trebui sa se asigure ca au suficient din urmatoarele vitamine:

  • vitamina A: necesara pentru sanatatea pielii, a ochilor si a sistemului imunitar;
  • vitamina B: implicata in metabolismul energetic si producerea de globule rosii;
  • vitamina C: esentiala pentru sistemul imunitar si productia de colagen;
  • vitamina E: pentru a va proteja celulele.

Barbatii au nevoie de mai putin fier decat femeile care pierd sange in fiecare luna in timpul ciclului menstrual.

O alimentatie echilibrata si expunerea suficienta la soare ar trebui sa raspunda acestor nevoi, dar uneori acest lucru nu este suficient si poti suferi de deficiente. In acest caz, poate fi necesara luarea unui complex de vitamine si minerale.

Vitamine: pe care sa le favorizeze barbatii?

  • Vitamina A pentru vedere si un sistem imunitar bun

Vitamina A este importanta pentru mentinerea vederii bune. De asemenea, este renumita pentru ca se prezinta drept vitamina antiinfectioasa, datorita rolului sau de sustinere a activitatilor sistemului imunitar.

  • Vitamina B si acid folic pentru sanatatea inimii

Barbatii sunt mult mai susceptibili de a avea probleme de sanatate cardiaca decat femeile inainte de menopauza. Proportia dintre barbati si femei scade dupa menopauza, din cauza scaderii nivelului de estrogen. De asemenea, trebuie sa asociem problemele cardiace cu o viata prea sedentara sau cu presiuni prea mari din cauza stresului vietii profesionale, dar si a vietii private.

  • Vitamina B12 pentru un sistem nervos sanatos

Dintre vitaminele specifice barbatilor, B12 este esentiala, mai ales ca necesarul creste odata cu varsta. Este esentiala pentru buna functionare a sistemului nervos, stimuleaza sanatatea creierului si este benefica memoriei.

  • Vitamina D

Vitamina D este produsa de corpul nostru, datorita expunerii sale la soare. Deficientele sunt asadar mai de temut iarna. Importanta vitaminei D creste odata cu varsta, deoarece este necesara pentru absorbtia calciului si prevenirea slabiciunii musculare si osoase. De asemenea, este esentiala pentru apararea imunitara.

  • Vitamina C pentru o imbatranire sanatoasa

Vitamina C este un antioxidant puternic care joaca un rol protector in organism prin neutralizarea radicalilor liberi care doresc sa atace celulele sanatoase. Un aport ridicat de alimente care contin vitamina C poate ajuta la incetinirea semnelor de imbatranire.

  • Vitamina E

Vitamina E are o functie antioxidanta si are particularitatea de a actiona in sinergie cu alti nutrienti, inclusiv vitamina C, seleniul si betacarotenul. Serveste la protejarea lipoproteinelor LDL care sunt transportatorii de colesterol in sange, precum si a lipidelor constitutive ale membranelor celulare. Prin urmare, este activ in prevenirea bolilor cardiovasculare.

0 Shares
You May Also Like