Comunicarea si modul in care ne dezvoltam

Comunicarea si modul in care ne dezvoltam

0 Shares
0
0
0

Lucrul evident despre conversatii este faptul ca oamenii in general vobesc pe rand. Este neobisnuit ca mai multe persoane sa vorbeasca unele peste altele in acelasi timp si cand fac acest lucru e pentru a in general dialogul a fost intrerupt.

Motivul pentru care oamenii discuta pe rand este reprezentat de fapt de limitele functionale pe care le are creierul nostru: nu putem sa vorbim si sa ascultam si totul in acealsi timp.

Realitatea este ca de cand incepem sa vorbim, cel mai mult timp il petrecem comunicand, vorbim la munca, vorbim acasa, vorbim pe strada si sunt multe locuri de munca in care comunicarea si modul in care comunicam este elementul cheie pentru reusita.

Sunt joburi bazate in general pe comunicare unde daca nu stim sa comunciam eficient nu vom excela niciodata si tocmai aceste joburi sunt foarte bine platite. Toate acestea se preteaza foarte bine si pentru angajari videochat.

[adsenseyu1]

Psihologii care studiaza comunicarea remerca faptul ca oamenii stiu foarte bine cand trebuie sa intervina.

Ei au vazut ca intre momentul cand o persoana termina un mesaj si cel in care cealalta persoana vorbeste poate sa fie un interval de timp foarte scurt si poate sa fie considerat aproximativ inexistent pentru ca in anumite cazuri este de mai putin de o secuda.

Acest lucru poarta denumirea de tranzitie lina deoarece trecerea de la o persoana la alta este foate neteda.

Regulile universale ale conversatiei sunt cate o persoana va vorbi pe rand si nu vorbim toti in acelasi timp.

Chiar daca majoritatea conversatiilor urmeaza aceasta regula sunt si momente in care oamenii aleg sa vorbeasca in acelasi timp si refuza sa se asculte unul pe celalalt.

Sunt si cazuri cu dialog suprapus care apar in general pentru ca interlocutorul vrea sa opreasca vorbitorul pentru a ii prelua rolul.

Cu toate acestea sunt si alte cazuri care pot genera discutii suprapuse si care nu sunt din cauza competitiei intre interlocutor si vorbitor ci doar pentru ca un ascultator va vrea sa incurajeze persoana care vorbeste.

[adsenseyu1]

Pentru a putea vorbi pe rand in conversatii e absolut necesar ca cel care vorbeste si cel care asculta sa indice unul altuia in momentul in care vrea sa ia cuvantul.

Acest lucru se poate obtine in cazul in care fiecare persoana declara ceea ce doreste si aceasta metoda poate sa fie greoaie si ineficienta. Vorbitul pe rand e organizat din seturi de semnale conventionale emise de oameni atunci cand asculta si atunci cand vorbesc.

Din motivul acesta coversatiile functioneaza cu doua niveluri si anume dialogul oficial cand se schimba opinii si idei si dialogul neoficial cand sunt schimbate semnalele despre momentul in care va avea loc interventia urmatoare si care exprima si gradul de hotarare de a continua conversatia.

Utilizand semnele care vor indica momentul in care urmeaza sa intervina cel care asculta poate sa arate ca evita sa preia rolul vorbitorului si vorbitorul poate sa pastreze terenul sau il poate ceda persoanei care asculta.

Sunt mai multe moduri in care putem arata ca nu vrem sa preluam controlul.

0 Shares
You May Also Like