Care sunt avantajele si dezavantajele becurilor economice?

0 Shares
0
0
0

Daca becul dintr-o incapere s-a ars, este cazul sa fie inlocuit. De asemenea, pe piata exista o varietate de modele dintre care puteti sa alegeti.

Totusi, exista becuri nocive pentru om, iar altele foarte bune. In cele ce vor urma, va vom prezenta atat avantajele cat si dezavantajele unor becuri economice. Dupa ce veti citi informatiile legate de modelele ECO impuse de Uniunea Europeana veti sti cu exactitate ce sa alegeti pentru binele sanatatii dumneavoastra si a familiei.

De asemenea, trebuie mentionat faptul ca inainte de cumpararea unui bec analizati cu atentie eticheta acestuia pentru a vedea atat cantitatea de electricitate pe care o consuma cat si substantele pe baza carora a fost creat becul.

[adsenseyu1]

Cele mai utilizate becuri ecologice sunt cele LED. Acestea sunt folosite in grupuri si ofera lumina directional. Becurile LED reprezinta o alternativa pentru dispozitivele pentru care sunt concepute deoarece consuma extrem de putin comparativ cu becurile traditionale incandescente. De asemenea, ofera si o calitate mai buna a luminii.

Avantajul unui bec LED este reprezentat de durata mult mai mare de functionare. Acesta poate fi utilizat pana la 50.000 de ore comparativ cu un bec fluorescent. De asemenea, durata de functionare a unui bec LED este de 50 de ori mai mare fata de durata becului incandescent.

Comparativ cu un bec incandescent care se sparge si la cel mai mic soc mecanic, becurile LED reprezinta o rezistenta ridicata la vibratii si socuri. Acest lucru este datorat faptului ca nu prezinta filament. De asemenea, eficienta lor este superioara deoarece becurile LED propaga lumina alba care este mult mai puternica si mult mai apropiata de cea propagata de Soare.

[adsenseyu1]

Cel mai important avantaj al unui bec LED este consumul de energie. Consumul unui bec LED este mult mai scazut fiind de 11-15 ori mai mic decat cel al becului incandescent. Comparativ cu un bec incandescent, un bec LED transforma toata energia consumata intr-o lumina rece, nu in caldura asa cum se intampla in cazul becurilor incandescente (mai mult de 90% din energie este transformata in caldura, iar aproximativ 10% in lumina).

Pretul ridicat il constituie cel mai mare dezavantaj al unui bec LED, insa, prin economisirea costurilor energiei, veti putea cumpara unele noi. De asemenea, lumina produsa nu este imprastiata in mod uniform in spatiu, insa, cu timpul, problema a fost remediata partial prin aparitia diodelor LED.

Un al doilea model de bec il reprezinta cel cu halogen. Principiul de functionare este acelasi ca al becului clasic incandescent. Diferenta dintre cele doua tipuri de becuri este compozitia bulbului de sticla. Datorita gazelor din acest bulb, filamentul unui bec cu halogen poate sa atiga temperaturi mari fara a se topi.

Avantajul becului cu halogen il reprezinta intensitatea luminoasa. Aceasta este cu 20-30% mai mare decat cea a becului clasic. Becul cu halogen este folosit cel mai adesea la corpurile de iluminat, din cauza dimensiunilor sale.

Principalul dezavantaj al becurilor cu halogen il reprezinta emisia de radiatii UV nocive. Asadar nu puteti sa amplasati becul in apropierea copiilor sau a unor surse inflamabie. De asemenea, acestea sunt foarte fragile si trebuie manipulate cu grija.

0 Shares
You May Also Like