Vrei masina in leasing? Iata ce trebuie sa stii

0 Shares
0
0
0

Astazi, de la firmele de leasing auto   primesti solutii de finantare potrivite pentru planurile tale.

Sau ai nevoie chiar de o flota intreaga? Te intrebi cum sa faci rost de banii necesari? Lasa-ne pe noi sa ne ocupam de modalitatea de finantare. Suntem gata sa iti dam toate detaliile despre ce inseamna leasing.

Ce este leasing-ul auto?

Companiile auto sunt cu fiecare zi tot mai ingenioase si ne ofera dublul decat ieri la capitolul confort, comoditate, accesorii, chitibusuri, culori si forme. Cum sa nu ti le doresti?! Si desigur, cu cat mai sofisticat, cu atat mai scump. Partea buna e ca exista suficiente mecanisme, inclusiv juridice, care sa faca un vis/scop/dorinta – o realitate. De aceasta data, cheia e tocmai contractul de leasing.

Pentru inceput, e bine sa stii ca termenul de ”leasing” isi are dezvoltata existenta in normele Codului civil (art. 923-930), precum si intr-o lege speciala (nr. 59 din 28.04.2005 cu privire la leasing). In aceste norme, gasiti raspuns la toate ”preocuparile” si intrebarile generale care tin de subiect.

Asadar, ce este leasingul? Lasand termenii juridici intr-o parte, simplist vorbind, leasingul este o forma de credit, in care compania de leasing este cea care va cumpara bunul pe care il doriti, achitand ulterior acesteia o rata lunara prestabilita in contract.

Ei bine, cel mai des, auzim in targ termenul de leasing pentru automobile. Totusi, este necesar sa aducem putina claritate. Potrivit legii, obiect al leasingului pot fi orice bunuri mobile sau imobile, cu exceptia:

  • bunurilor scoase din circuitul civil sau a caror circulatie este limitata prin lege;
  • terenurilor agricole;
  • bunurilor consumptibile;
  • obiectelor proprietatii intelectuale care nu pot fi cesionate.

Care este diferenta intre leasing operational si financiar?

Sa ne oprim asupra  leasingul operational si cel financiar, fiind cele mai complexe.

Cea mai simpla distinctie intre aceste doua forme de leasing este insusi scopul pentru care doriti un contract de leasing.

Mai exact, sa presupunem ca obiectul contractului de leasing este un automobil. Daca la finele contractului doriti ca automobilul sa ramana in proprietatea dvs., atunci suntem in prezenta leasingului financiar.

Daca iti doresti un  automobil doar in folosinta temporara, iar la finele contractului automobilul sa ramana in proprietatea companiei, achitand pentru acest serviciu rata lunara stabilita in contract, vei semna un contract de leasing operational (mai intalnit si sub denumirea de leasing de mentenanta).

In acest caz, rata pe care o vei achita lunar va fi calculata in functie de rulajul anual, marja uzurii, dobanda si durata contractului si va contine atat plata pentru inchirierea bunului, cat si intretinerea si asigurarea acestuia.

Astfel, veii plati doar pentru ceea ce folosesti, iar la final vei returna masina fara a ti asuma riscul de revanzare (acesta este asumat de compania de finantare), in timp ce tu iti poti alege o noua masina dupa acelasi principiu.

Atentie mare la rezilierea contractului!

Daca initiativa vine din partea ta, in calitate de client (indiferent daca sunteti persoana fizica sau juridica), cel mai probabil va trebui sa achiti o penalitate impunatoare, asa incat compania de leasing sa-si acopere pierderea financiara.

Mai mult, daca ai achitat rata o perioada X si solicitati rezilierea, bunul iti va fi luat, fara a primi nimic din ceea ce ai achitat.

0 Shares
You May Also Like