Performanţa atletică şi ciclul menstrual

0 Shares
0
0
0

Dacă fiziologia femeilor poate duce la necesitatea unor abordări personalizate de antrenament, care diferă de cele ale bărbaților, subiectul ciclului menstrual a fost neglijat dintotdeauna. Din fericire, cercetarea începe să aducă lumină în fiziologia feminină și în modul în care putem folosi știința pentru a ne ghida mai bine alegerile de antrenament și așteptările de performanță.

Un studiu recent a dezvăluit faptul că sportivele care se confruntă cu un ciclu menstrual natural au raportat simptome fizice, inclusiv tulburări de dispoziție și o motivație redusă de a se antrena în anumite momente ale ciclului lor lunar, acest lucru putând fi atribuit în mare parte fluctuațiilor hormonale dintre cele două faze ale ciclului, foliculară și luteală.

Un alt studiu a mai raportat că 75% dintre sportivele de elită au declarat că menstruația le-a afectat performanța. Interesant este că, în timp ce unele sportive simt o scădere a capacității lor fizice uneori în timpul ciclului menstrual, medaliile de aur olimpice au fost câștigate de sportive în toate fazele ciclului menstrual (Fleck, 2004).

Faza foliculară (zilele 1-16)

În timpul menstruației, sportiva trebuie să ia în considerare următoarele:

  • pot apărea simptome fizice asociate cu menstruația (balonare, crampe și oboseală)
  • poate exista o inflamație crescută în primele zile de menstruație
  • nevoia de fier poate creşte
  • datorită nivelurilor scăzute de estrogen și progesteron, POATE fi un moment optim pentru performanță maximă dacă sunt gestionate corect simptomele menstruale

În timpul fazei foliculare timpurii/mijlocii, sportiva ar trebui să ia în considerare faptul că nivelurile mai scăzute de estrogen și progesteron pot avea următoarele efecte:

  • toleranță mai mare la durere și niveluri de energie mai ridicate
  • o capacitate crescută de a utiliza glicogenul muscular
  • motivație crescută
  • poate fi un moment pentru a vă concentra asupra eforturilor de rezistență și forță de mare intensitate
  • poate fi un moment optim pentru performanță de vârf.

În timpul fazei foliculare/ovulatorii târzii, din cauza unui val de estrogen:

  • poate exista o scădere a rigidității tendoanelor și ligamentelor
  • există un risc crescut de leziuni atât ale mușchilor, cât și ale tendonului, în special, leziunile LCA

Faza luteală (zilele16-28)

În această fază, corpul femeii se pregătește pentru o posibilă sarcină. Datorită nivelurilor ridicate de progesteron și estrogen în timpul fazei luteale, se pot întâmpla următoarele:

  • sindromul premenstrual poate interfera cu antrenamentul și performanța
  • masa corporală poate fi mai mare din cauza retenției de apă
  • carbohidrații stocați ar putea să nu fie la fel de ușor disponibili, ceea ce înseamnă că poate fi experimentat un apetit crescut
  • poate exista o scădere a capacității anabolice sau de dezvoltare musculară
  • performanța în condiţii de căldură și umiditate poate fi mai dificilă în timpul acestei faze din cauza temperaturii centrale ridicate și a reducerii volumului de plasmă sanguină

Faza luteală este un moment bun pentru a lua lucrurile mai ușor, cu concentrare pe antrenamente de intensitate scăzută și mai mult timp de recuperare. Pentru a susține cel mai bine această etapă a ciclului menstrual, sportiva ar trebui să acorde mai multă atenție nutriţiei și hidratării.

De reţinut

Fluctuațiile hormonale specifice ciclului menstrual sunt asociate cu performanța atletică, dar există o variabilitate individuală ridicată în rândul sportivelor de sex feminin, ceea ce generează nevoia de urmărire a ciclului menstrual și de comunicare deschisă între sportivă, antrenor și medici pentru a asigura cea mai bună performanţă.

Dacă aveţi îngrijorări legate de ciclul menstrual sau doriți să discutați despre modificările ciclului dvs. faceți o programare la Atleticokinetic – Clinica Kinetoterapie Bucuresti, unde medicii şi terapeuţii vă pot sfătui cu privire la măsurile pe care le puteți lua pentru a rezolva problema.

0 Shares
You May Also Like