Minunile naturii si bogatiile Romaniei – Rapa Rosie

0 Shares
0
0
0

Minunile naturii si bogatiile Romaniei – Rapa RosieDaca treceti prin Sebes, nu trebuie sa ratati o plimbare la rezervatia naturala Rapa Rosie, care se afla la doar 3 kilometri de oras.

Rapa Rosie este una dintre numeroasele lucrari pe care natura le-a creat cu maiestrie. Se poate ajunge aici plecand din Sebes pe un drum de camp, numit “Campul lui Traian”. Traseul acestui drum este acelasi cu traseul stravechii cai romane de legatura dintre Valea Oltului si Apullum (astazi, Alba Iulia).

Apa Secasului, care apare in cale precum un vestitor, trece pe o punte suspendata. De aici, se poate vedea partea de sus a rapei.

Urcand o colina, coloanele colorate intr-un rosu intens isi arata maretia. Coborand colina respectiva, descoperim o vale care adaposteste o padurice de tei, stejari si jugastru. Indeosebi in locurile umbroase, intalnim o feriga rara, care mai poarta numele de “feriguta” sau “ruginita”. Iar in locurile mangaiate de soare, putem admira, in frumusetea sa, un arbust rar, ale carui fructe rosii se numesc “barcoace”.

[adsenseyu1]

Din sanul aceste vai impadurite, Rapa Rosie se vede in toata maretia sa, asemeni unei pante abrupte, ridicata aproape vertical. Acest perete gigantic rosu este strabatut de un joc de color al fasiilor de gresii si argile: rosiatice, galbene, albastre, negre.

Apele de suprafata, in jocul lor zburdalnic, au sculptat rapa, oferindu-i forme care ii pun pe ganduri pana si pe cei mai priceputi sculptori.

Multi dintre cei care au privit rapa au asemuit-o cu o orga. Si nu orice fel de orga, ci una alcatuita din mii de tuburi. Un instrument care inchina, neincetat, ode Naturii. Cum ar suna, oare, un concert de Bach sustinut la acest instrument?

Muntii Sebes si Fagaras se profileaza in zare, ca niste paznici semeti. Iar Rapa Rosie care se afla la 496 m altitudine deasupra nivelului marii, ofera o incantatoare panorama asupra lor, precum si asupra Vaii Muresului.

De-a lungul timpului, Rapa Rosie si-a dezbracat haina sa vegetala, proces cauzat de opera de erodare si transport a apelor de suprafata. Astfel, in carnea Pamantului, au fost modelate formele bizare ale unor piramide rosiatice.

Astfel de fenomene se mai intalnesc doar in Muntii Tirolului, dar si in Marele Canion din America de Nord.

Natura si-a inzestrat opera cu puteri cameleonice. La miezul zilei, cand soarele binecuvanteaza pamantul cu cea mai puternica lumina, edificiul natural capata o nuanta trandafirie. Chipul sau se schimba, insa, la asfintit, fiind de un rosu-caramiziu intens, dar cald.

Farmecul acestei cetati fabuloase faurite de apa este dat si de alternanta de rosu si verde. Sa ne imaginam un mozaic al naturii: printre piramide, coloane si contraforturi se afla petice de vegetatie.

Rapa Rosie a fost declarata monument al naturii inca din 1950. Astazi, este o rezervatie geologica si botanica, intinsa pe o suprafata de 10 hectare. Este, fara indoiala, monumentul natural cu care tara noastra se poate mandri, reprezentand atat unul dintre punctele de interes turistic major ale judetului Alba, cat si o raritate in Europa.

[adsenseyu1]

Fun to Fly

Daca va aflati in zona in preajma zilei de 1 mai, puteti urmari si un concurs de aeromodele, “Fun to Fly”, concurs organizat, anual, de catre pasionatii acestui domeniu.

Toti pasionatii de aeromodelism din tara, dar si din strainatate, sunt asteptati la acest eveniment. Este ocazia posesorilor de aeromodele sa-si arate maiestria in pilotaj. Cei prezenti admira cerul brazdat de “pasarile mari”, timp in care pregatesc gratare, schimba impresii si acumuleaza noi cunostinte din domeniul zborului.

De la festival nu lipsesc firmele de profil, care isi expun produsele.

In cei 13 ani de existenta, “Fun to Fly” a reusit sa aseze Rapa Rosie si Sebesul pe harta  aeromodelismului romanesc si european.

Radio Sebes vine in sprijinul iubitorilor de aeromodelism si al iubitorilor de natura cu stiri la cald despre acest eveniment reprezentativ al Sebesului! Totodata, sunteti la curent cu tot ce se intampla in judetul Alba.

0 Shares
You May Also Like