Istoria rochiei de mireasa

Istoria rochiei de mireasa

0 Shares
0
0
0

O rochie de mireasa este o rochie traditionala, purtata de femei in ziua nuntii lor. In mod frecvent, mai multe accesorii, cum ar fi manusi (lungi), palarii, voal sau flori, completeaza compozitia, ajutand astfel ca mireasa sa fie frumoasa. Purtarea rochiei de mireasa este un obicei a carei istorie este strans legata de cea a casatoriei intr-un context de influenta culturala puternica a Bisericii Romano-Catolice.

In timpul Imperiului Roman, se stia ca viiroarele mirese trebuie imbracate in rochii albe si sa poarte o coroana facuta din flori de portocal. Aceasta traditie, care a fost reinviata ulterior la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost uitata in Evul Mediu. Intr-adevar, in vremurile medievale, nu era un lucru obisnuit sa purtati o rochie specifica pentru nunta, ci pur si simplu cea mai frumoasa rochie, indiferent de culoare.

Rapoartele detaliate despre casatoriile domnesti din Franta arata folosirea culorilor aprinse si a tesaturilor foarte scumpe. De asemenea, albul era adesea prezent doar in accesoriile facute din blana blana. De asemenea, femeile din clasele neprivilegiate  trebuiau sa poarte rochii rosii, pana in secolul al XIX-lea, deoarece vopseaua de atunci era cel mai rezistent colorant pentru apa, aer si lumina. In secolul al XIV-lea, era la moda “bold cotte”.

Picturile vremii marturisesc ca doar in Renastere sotiile familiilor aristocrate au inceput sa se imbrace in o rochii albe: traditia ne spune ca aceasta moda s-a raspandit datorita lui Marie Stuart care a purtat o rochie alba in momentul casatoriei sale cu Francois al II-lea, albul fiind culoarea familiei sale de origine.

In secolele urmatoare, rochiile de mireasa devin din ce in ce mai colorate, iar negrul este cel mai apreciat, deoarece aceste rochii pot fi purtate de mai multe ori. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, sub impulsul Bisericii si ca reactie la adoptarea valorilor republicane in societatea franceza, femeile practicante isi afirma virginitatea lor prin revenirea la alb, simbolul puritatii, chiar daca anumite obiceiuri locale sustin rochiile negre.

Casatoria reginei Victoria intr-o rochie de mireasa alba din 1840 a reintrodus aceasta culoare in traditia casatoriei in clasele bogate si apoi in toate culturile in secolul al XX-lea.

Din cauza lipsei materialului din cel de-al doilea razboi mondial, artisti, precum Christian Dior, au creat modele mult mai scurte, iar anii 1950 rochiile de mireasa au revenit la lungimea lor normala. Rochia lui Grace Kelly va inspira moda nuptiala pentru o lunga perioada de timp. Insa o fusta mini nu este potrivita pentru casatorie in biserica, dar modelul Grace Kelly persista.

De asemenea, casatoria dintre Lady Diane si Charles al Angliei a provocat aparitia unui model mult mai decent: fusta lunga, broderia pretentioasa si perlele naturale. Unele modele, foarte incarcate, dau uneori femeilor tinere, adesea din mediul rural, impresia ca sunt printese pentru o zi. (Povestea Cenusareasei a contribuit, de asemenea, oarecum la acest mit).

La inceputul anilor ’90, moda s-a intors la o sobrietate si culoarea a reprezentat o mare revenire. Designerii au inceput mai intai cu cateva nuante florale pastelate, iar, ulterior, au indraznit sa abordeze o tesatura colorata (rosie sau roz).

 

 

0 Shares
You May Also Like