Greșeli Comune care Duce la Deteriorarea Coloanei Vertebrale și Cum să le Evităm

Greșeli Comune care Duce la Deteriorarea Coloanei Vertebrale și Cum să le Evităm

0 Shares
0
0
0

Coloana vertebrală este una dintre cele mai importante structuri ale corpului uman, iar sănătatea acesteia este esențială pentru o bună funcționare a organismului. Cu toate acestea, există anumite greșeli comune pe care mulți oameni le fac în viața de zi cu zi, fără să realizeze că pot duce la deteriorarea coloanei vertebrale.

 1. Postura incorectă

Adoptarea unei posturi incorecte poate pune o presiune excesivă asupra coloanei vertebrale și poate provoca tensiuni musculare și dureri de spate. Postura incorectă poate fi un rezultat al petrecerii prea mult timp în fața calculatorului, a folosirii telefonului mobil în poziție aplecată sau a adoptării unei posturi necorespunzătoare în timpul mersului sau al ridicării obiectelor grele.

Cum să evităm: Încercați să vă mențineți spatele drept și umerii relaxați în timpul activităților zilnice. Puteți folosi suporturi pentru spatele scaunului la birou și să faceți pauze regulate pentru a vă întinde și a vă relaxa mușchii. Poți discuta și cu specialiștii de la hernie de disc – Bio Ortoclinic.

 1. Ridicarea Greutăților în Mod Necorespunzător

Ridicarea greutăților în mod necorespunzător poate exercita o presiune imensă asupra coloanei vertebrale și a mușchilor din spate, ceea ce poate duce la leziuni și dureri.

Cum să evităm: Pentru a ridica greutăți, aplecați-vă genunchii și îndoiți-vă picioarele în loc să vă îndoiți spatele. Mențineți greutatea aproape de corp și folosiți mușchii picioarelor și ai abdomenului pentru a ridica obiectul.

 1. Sedentarismul

Stilul de viață sedentar poate slăbi mușchii din jurul coloanei vertebrale și poate duce la pierderea flexibilității. Lipsa activității fizice poate contribui, de asemenea, la acumularea kilogramelor în plus, ceea ce poate pune o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale.

Cum să evităm: Faceți exerciții fizice regulate pentru a vă menține mușchii puternici și flexibili. Mersul pe jos, înotul, yoga și pilatesul sunt doar câteva dintre activitățile care pot contribui la menținerea sănătății coloanei vertebrale.

 1. Încărcarea Rucsacului Necorespunzător

Dacă purtați un rucsac prea greu sau îl purtați doar pe o singură parte a corpului, puteți pune o presiune inegală asupra coloanei vertebrale și a mușchilor din spate.

Cum să evităm: Asigurați-vă că greutatea rucsacului este distribuită uniform pe ambele umeri și că acesta este potrivit pentru dimensiunea și greutatea dvs. Puteți folosi și curele suplimentare pentru a fixa rucsacul mai bine pe corp.

 1. Ignorarea Durerilor de Spate

Ignorarea durerilor de spate și continuarea activităților obișnuite poate agrava problemele și poate duce la deteriorarea coloanei vertebrale pe termen lung.

Cum să evităm: Dacă aveți dureri de spate persistente sau severe, este important să consultați un medic sau un specialist în sănătatea coloanei vertebrale pentru a obține un diagnostic și un tratament adecvat. Ignorarea problemelor de sănătate nu va face decât să agraveze situația.

Deteriorarea coloanei vertebrale poate fi prevenită prin evitarea unor greșeli comune și prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Menținerea unei posturi corecte, ridicarea greutăților în mod corespunzător, exercițiile fizice regulate și acordarea atenției semnalelor pe care corpul le trimite în cazul durerilor de spate sunt aspecte esențiale pentru menținerea sănătății coloanei vertebrale pe termen lung. În cazul în care întâmpinați dureri sau disconforturi persistente, nu ezitați să căutați sfatul unui profesionist medical pentru un diagnostic și un tratament adecvat.

Motivele pentru Care Apare Hernia de Disc: Cauze și Factori de Risc

Hernia de disc este o afecțiune comună a coloanei vertebrale care provoacă dislocarea unui disc intervertebral și poate exercita presiune asupra nervilor adiacenți, provocând dureri și alte simptome. Această problemă de sănătate poate afecta pe oricine, dar anumite cauze și factori de risc pot spori susceptibilitatea la apariția herniei de disc. În acest articol, vom explora principalele motive pentru care apare hernia de disc și factorii care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni.

Cauzele Herniei de Disc

Hernia de disc apare atunci când un disc intervertebral, care acționează ca o pernă de amortizare între vertebrele coloanei, se deplasează din poziția sa normală și presează nervii din apropiere. Principalele cauze ale herniei de disc includ:

 • Îmbătrânirea: Pe măsură ce înaintăm în vârstă, discurile intervertebrale se pot degrada și pot pierde din elasticitate. Acest proces de îmbătrânire face ca discurile să devină mai vulnerabile la leziuni și mai predispuse la herniere.
 • Traumatismele sau Leziunile: Accidentele auto, căderile sau alte traume pot cauza rupturi sau fisuri în discul intervertebral, ducând la hernie.
 • Suprasolicitarea sau Efortul Excesiv: Ridicarea greutăților mari într-o poziție incorectă sau suprasolicitarea constantă a coloanei vertebrale prin activități repetitive pot provoca slăbirea discului și pot favoriza hernierea acestuia.
 • Factorii Genetici: Unele persoane pot avea o predispoziție genetică pentru dezvoltarea herniei de disc, datorită caracteristicilor anatomice specifice ale coloanei vertebrale.

Factorii de Risc pentru Hernia de Disc

În plus la cauzele menționate mai sus, există anumiți factori de risc care pot crește șansele de a dezvolta hernie de disc:

 • Stilul de Viață Sedentar: O viață sedentară și lipsa exercițiilor fizice pot slăbi mușchii coloanei vertebrale și pot crește riscul apariției herniei de disc.
 • Obezitatea: Greutatea excesivă poate pune o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale, sporind riscul hernierii discului.
 • Fumatul: Fumatul poate afecta circulația sângelui către discurile vertebrale, slăbind astfel discul și crescând riscul de herniere.
 • Profesiile Care Implică Ridicarea Greutăților: Persoanele care lucrează în domenii care implică ridicarea constantă a greutăților sau mișcări repetitive pot fi mai expuse riscului de hernie de disc.
 • Genetica: Factorii genetici pot juca un rol în predispoziția unei persoane la hernia de disc.

Hernia de disc este o afecțiune a coloanei vertebrale care apare atunci când un disc intervertebral se deplasează din poziția sa normală și presează nervii din apropiere. Îmbătrânirea, traumele, suprasolicitarea, factorii genetici și anumiți factori de risc, precum stilul de viață sedentar, obezitatea și fumatul, pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni. Este important să se acorde atenție factorilor de risc și să se adopte măsuri preventive pentru a menține sănătatea coloanei vertebrale. Dacă apar simptome de hernie de disc, cum ar fi dureri de spate persistente sau amorțeli în membre, este recomandat să se solicite imediat sfatul unui medic pentru un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat.

0 Shares
You May Also Like