Moartea este singurul lucru de care putem fi siguri in viata, insa ceea ce nu stim sigur este cand si cum se va intampla, cand si cum ne vom gasi sfarsitul.
Atunci cand cineva moare, familia se pregateste de inmormantarea clasica, adica isi ingroapa decedatii. Acest lucru se practica in tara noastra de sute de ani.
Ei bine, in ultimii ani insa se pare ca au existat multe cazuri in care familiile greu incercate au ales sa isi incinereze decedatii la ProIgnis, care este o institutie privata ce ofera servicii de incinerare umana in conformitate cu standardele internationale din domeniu.
ProIgnis este cel mai renumit crematoriu din Transilvania si probabil de pe intreg teritoriul Romaniei, este un crematoriu modern, iar societatea detine si o capela proprie in amplasamentul crematoriului, unde familia indoliata daca doreste, poate organiza o slujba in memoria celui decedat.
De-asemenea, un alt serviciu oferit de aceasta societate familiilor indoliate, este transportul funerar in conditii de maxima siguranta. Compania foloseste doar mijloace omologate de transport. In plus, compania asigura si transportul urnelor funerare.
Revenind insa la incinerare, numarul persoanelor incinerate in Romania a crescut considerabil in ultimul timp datorita faptului ca intreg procesul este mult mai ieftin in comparatie cu inmormantarea clasica (inhumarea).
Doar imaginati-va cat de mult costa pentru o persoana sa isi rezerve locul de veci intr-un cimitir, pentru ca mai apoi sa angajeze o firma care sa ii construiasca locul de veci (cripta). Apoi, stim cu totii ca in Romania la inmormantari participa atat persoanele cunoscute, cat si alte persoane (in special in mediul rural) care isi doresc sa isi ia ramas bun de la defunct.
Familiile indoliate respecta traditia si ofera in memoria decedatilor pachete, pe care le cumpara de la firmele de catering. Aici, familia mai cheltuieste cateva mii de lei. Deci, facand cateva calcule simple, se poate observa clar faptul ca inhumarea costa de cel putin 2-3 ori mai multi bani decat incinerarea.
In plus, familiile care isi incinereaza decedatii, au posibilitatea de a-i pastra alaturi, in propria casa. In urma procesului de incinerare, familia indoliata va primi din partea crematoriului o urna, in care se afla cenusa persoanei incinerate.
Familia indoliata poate alege sa pastreze urna respectiva, astfel incat cel decedat sa se afle in permanenta in sanul familiei. Exista si situatii in care familia indoliata alege sa imprastie cenusa in natura, sau chiar sa o ingroape intr-un loc drag celui decedat.
In schimb, cand o persoana decedata este ingropata, mormantul trebuie curatat de buruieni daca nu este facuta cripta, sau trebuie curatata cripta daca aceasta exista. Deci, practic este mai multa munca de prestat pentru membrii familiei.
Tinand cont de aceste detalii, persoanele care oarecum isi presimt moartea, sau persoanele varstnice de multe ori le comunica celor tineri (copii sau nepoti), ca si-ar dori ca dupa ce vor trece la cele vesnice, sa fie incinerati.
Cei ramasi in urma se conformeaza, iar cand cei dragi mor, familia contacteaza cel mai renumit crematoriu din Transilvania, ProIgnis, pentru a-si incinera decedatii.
Dupa ce sunt obtinute documentele necesare, iar aici ne referim la certificatul de deces, autorizatia de incinerare, avizul sanitar de transport daca este cazul si certificatul de imbalsamare, se pregateste trupul neinsufletit pentru incinerare.
Se indeparteaza bijuteriile decedatului; daca exista simulatoare cardiace sau alte dispozitive similare, se indeparteaza si acestea, dupa care trupul neinsufletit este incinerat in camera speciala de incinerare, care este echipata corespunzator din punct de vedere tehnologic.
Camera de incinerare este izolata foarte bine si rezista la temperaturi inalte, astfel incat in interior sa poata fi arse trupurile neinsufletite. La final, materialele straine urmeaza sa fie indepartate, iar ramasitele puse intr-o urna sa se raceasca.
Apoi, sunt faramitate si puse intr-o urna, dupa care sunt predate familiei. Intreg procesul de ardere a unui corp dureaza intre 1 si 3 ore, in functie de greutatea persoanei decedate, si in functie de materialele sicriului in care a fost depus decedatul.