Cum alegi cea mai buna faina, in functie de preparatul pe care vrei sa il gatesti?

Cum alegi cea mai buna faina, in functie de preparatul pe care vrei sa il gatesti?

0 Shares
0
0
0

Ai observat in magazine ca exista diferite tipuri de faina? Care este diferenta dintre faina de grau, faina integrala sau faina alba de grau pentru foietaje? Verifica ce tip de faina este cel mai potrivit pentru a face prajituri si ce tip se foloseste pentru paine sau cozonac?

Tipul de faina depinde de cat de fin este macinata si bine curatate boabele. Faina din boabe mai putin rafinate sunt mai bogate in ingrediente valoroase pentru sanatate, precum fibre si minerale. Continutul lor determina tipul de faina.

Faina este un produs utilizat in mod obisnuit pentru prepararea painii si a prajiturilor. Este creata prin macinarea puternica a cerealelor sau a altor plante. Cu cat faina este mai alba, cu atat este mai delicata painea coapta, dar in acelasi timp cu atat contine mai putine minerale si fibre. Pentru a obtine faina, cerealele trebuie mai intai curatate si apoi macinate.

Si in timpul curatarii partile exterioare sunt indepartate din bob – mai intai stratul de fructe si seminte, apoi stratul de aleurona si germenul. Deci, cu cat faina este mai rafinata, cu atat contine mai putine fibre, minerale si vitamine si cu atat contine mai multi carbohidrati. Tipul de faina este definit de continutul sau de cenusa, care indica cantitatea de minerale dintr-un anumit tip de faina.

La randul sau, cantitatea de cenusa este determinata de gradul de macinare a fainii. Cu cat este mai purificat, cu atat continutul sau de minerale este mai scazut si, prin urmare, cu atat este mai mic tipul sau. Cel mai frecvent tip de faina este aproape de 500.

Aceasta inseamna ca 100 kg de faina contin aproximativ 500 g de cenusa. Pentru comparatie, fainurile integrale sunt de tip similar cu 2000, ceea ce indica un continut de cenusa de pana la 2% in aceasta faina. Ca urmare, cantitatea de minerale din faina de tip 2000 este de 4 ori mai mare decat in ​​fainurile de tip 500 utilizate in mod obisnuit.

Faina de grau

Cu cat este mai mic tipul de faina de grau, cu atat este mai bun pentru coacerea delicata.

  • Tipul 400, 450 – acestea sunt faina de prajitura, bune pentru prajituri si clatite.
  • Tipul 500 – cea mai universala faina. Poti sa o folosesti pentru prajituri usoare, semi-usoare, aburite, tarte, clatite si omlete, paste si diferite tipuri de galuste, supe sau sosuri groase.
  • Tipul 550 – asa-numita faina de lux; poti sa o folosesti, de exemplu, la prajituri cu drojdie, sa faci clatite, gogosi, taitei.
  • Tipul 650 – aceasta faina este buna pentru prajituri intunecate, de exemplu, turta dulce, cu miere si chifle.
  • Tipul 750 (paine), 1400 (sita), 1850 (Graham) – cele mai putin procesate tipuri de faina, bune pentru coacerea painii.
  • Tipul 2000 – faina integrala, cea mai buna pentru coacerea painii traditionale cu aluat.

De fapt, cel mai important lucru este sa ajustezi selectia fainii cu intelepciune la reteta. Textura, aspectul si desigur gustul sunt, de asemenea, importante. Dar merita sa incerci, sa testezi si sa verifici diverse retete si produse de patiserie. Numai datorita acestui lucru vei afla ce iti place cel mai mult si ce tehnica alegi atunci cand vrei sa pregatesti ceva gustos.

0 Shares
You May Also Like