Ce este acneea? 5 greseli pe care sa nu le faci

Ce este acneea? 5 greseli pe care sa nu le faci

0 Shares
0
0
0

Acneea este o inflamatie a foliculului pilosebaceu cauzata de proliferarea unei bacterii numite Propionibacterium acnes. Glandele sebacee secreta sebum, care in mod normal este fluid si curge din porii pielii, pentru a o hidrata si proteja.

In cazul acneei, sebumul este secretat in exces si se ingroasa, porii se infunda, iar Propionibacterium acnes se inmulteste anormal, ducand la aparitia leziunilor acneice:

  • Hiperseboree: piele uleioasa, stralucitoare, pori dilatati
  • Comedoane: puncte negre sau puncte albe
  • Leziuni inflamatorii: acestea pot fi superficiale (cosuri rosii inflamate numite papule sau pustule, cand au un cap alb) sau mai profunde: chisturi si noduli, care formeaza mici umflaturi sub piele, mai mult sau mai putin dureroase.

Acneea afecteaza cel mai adesea fata si decolteul, deoarece acestea sunt zonele cu cele mai multe glande sebacee, dar poate afecta si spatele si pieptul. Este frecventa la adolescenti (in special la baietii tineri) si se dezvolta adesea in timpul pubertatii: cresterea hormonilor sexuali determina glandele sebacee sa produca mai mult sebum, care ofera un teren propice pentru bacterii. Aceasta este cunoscuta sub numele de acnee juvenila.

Dar din ce in ce mai multi adulti sunt, de asemenea, afectati de acnee: aceasta este acneea adulta, care este adesea mai complexa de tratat. Acneea hormonala se refera la acneea legata de fluctuatiile hormonale la femei: ciclul menstrual, pilula, dar si sarcina sau menopauza.

Acneea poate fi, de asemenea, legata de boli cum ar fi endometrioza si sindromul ovarelor polichistice.

In timp ce cauzele acneei sunt adesea interne, aceasta poate fi cauzata si de o rutina de infrumusetare necorespunzatoare: aceasta se numeste acnee cosmetica. Inainte de a lua in considerare un tratament sau o schimbare in dieta, verifica-ti vanitatea!

Cel mai indica tar fi sa folosesti un ser antiacneic 4-Terpineol pentru problema ta. Mai presus de toate, asigura-te ca iti cunosti tipul de ten pentru a putea folosi produsele de ingrijire potrivite si urmeaza sfaturile noastre

Acnee: 5 greseli pe care sa nu le faci

  • Frecati-va pielea: Uitati de produsele de curatare dure, cum ar fi apele micelare si sapunurile. De ce nu? pH-ul lor este alcalin/bazic, in timp ce pielea noastra are in mod natural un pH acid, ceea ce ii permite sa lupte impotriva bacteriilor rele.
  • Folosirea unor produse de ingrijire a pielii prea uscate: Feriti-va de produsele de ingrijire a pielii purificatoare comercializate ca fiind antiacneice, care usuca pielea si o determina sa produca mai mult sebum pentru a se apara. Pielea predispusa la acnee are nevoie sa fie hidratata, hranita si calma.
  • Supra-stimularea pielii: Adesea, atunci cand ai acnee, ai tendinta de a exagera, schimbandu-ti constant rutina pentru a testa noi produse “miraculoase” si multiplicand etapele de ingrijire pentru a obtine rezultate rapide. Rabdare, blandete si regularitate sunt cuvintele cheie!
  • Spargerea cosurilor: Chiar daca tentatia este puternica, evitati sa va spargeti cosurile. Acesta este cel mai bun mod de a suprainfecta pielea si de a se ajunge la cicatrici.
  • Inabusirea tenului cu machiaj: Incercand sa va ascundeti acneea cu orice pret sub un strat de fond de ten, riscati sa va astupati porii si sa o agravati. Ce-ar fi daca ti-ai lasa pielea sa respire?
0 Shares
You May Also Like