Uleiul de motor este practic cea mai importantă consumabilă a vehiculului. Are funcţii multiple de lubrifiere, compresie, răcire, curăţare, hidraulică.
Uleiul de motor este şi un agent anticoroziv important. Alegerea corectă a acestuia nu face decât să pună în valoare caracteristicile automobilelor. Este clar, dacă vrei să ai o maşină perfect funcțională, care să răspundă bine la comenzi în orice anotimp, trebuie să iei ulei potrivit.
Ştim că vrei îţi adori maşina Volkswagen şi că vrei să te bucuri de toate funcţiile speciale cu care vine, de aceea acorzi o atenție sporită recomandărilor producătorului. Înlocuirea periodică a uleiului şi alegerea de ulei original VW sunt două dintre îndrumările pe care le respecţi cu stricteţe. Totuşi înainte de a descoperi care sunt cele mai potrivite uleiuri de motor pentru maşina ta, este indicat să afli care sunt tipurile de uleiuri existente pe piaţa dar şi cum sunt acestea clasificate.
Clasificare uleiuri de motor
Eticheta uleiului de motor este una complexă, aşa că alegerea celui potrivit poate fi o adevărată provocare. Cei mai importanţi indici sunt conform SAE=Society of Automotive Engineers, vâscozitatea şi comportamentul la temperatură (monograd şi multigrad).
În funcţie de vâscozitate avem uleiuri de motor puţin vâscoase care lubrifiază eficient componentele motorului în orice anotimp şi uleiuri vâscoase. Cele din urmă sunt eficiente în sezonul cald, însă pot pune probleme în anotimpul rece când temperaturile sunt negative.
Dacă vorbim de temperatură, putem identifica uleiurile după inscripţiile aflate pe etichete – XXWZZ.
- XX ne arată caracteristicile uleiului la temperaturi scăzute şi poate avea valorile – 0, 5, 10, 15.
- W indica componenta winter, adică potrivit pentru iarnă.
- ZZ ne arată vâscozitatea uleiului la cald. Valorile indicate pe etichetă sunt 30, 40, 50, 60.
Când avem un ulei cu constanţa 60 la sfârşit înseamnă că avem un ulei vâscos care se comportă foarte bine le cald, lubrifiază componentele motorului perfect și când temperatura în interiorul motorului atinge 100℃.
Dacă vorbim de compoziție avem ulei de motor mineral, sintetic şi semi sintetic. Uleiurile din prima categorie îşi modifică rapid proprietăţile şi își pierde din caracteristici, deci nu pune în valoare foarte bine tehnologia implementată pe autovehicul. Când vrei să te bucuri de toate caracteristicile maşini Volkswagen este indicat să te orientezi către uleiurile full sintetice. Acestea sunt create să răspundă perfect necesităților. Sunt eficiente şi îndeplinesc foarte bine toate funcțiile, protejând componentele maşinii.
Un alt detaliu de care trebuie să ţii seamă, este tipul maşinii. American Petroleum Institute a standardizat etichetele prin introducerea simbolurilor pe etichete SN, SM, SL sau CD, CF, CF-2, CJ-4. Primele trei ce conţin S sunt destinate vehiculelor cu benzină, cu aprindere prin scânteie. Cele ce au în compoziţie C-uri sunt destinate motoarelor cu aprindere prin comprimare, diesel.
Şi European Automobile Manufacturers Association a realizat o standardizate, care să ajute să se facă diferenţa mai uşor între uleiuri. Astfel simbolul A este destinat pentru vehicule Volkswagen cu motoare cu benzină. B este potrivit pentru Volkswagen cu motoare diesel şi C pentru motoare cu convertor catalytic.
Care este cel mai bun ulei pentru Volkswagen-ul tău?
Acum că ai descoperit cum sunt clasificate uleiurile de motor trebuie să descoperi şi care este potrivit pentru maşina ta Volksvagen. Primul şi cel mai important aspect de care trebuie să ţii seama este originalitatea. Da, din păcate, conform specialiştilor de la piesenoi.ro, pe piaţa din România încă se comercializează uleiuri contrafăcute sau de calitate îndoielnică care distrug motoarele şi pun în pericol siguranţa în trafic.
Un alt detaliu de care trebuie să ţii cont sunt recomandările producătorilor. Iar compania germană recomandă utilizarea uleiurilor Castrol, LongLife, Special Plus, Mobil, care au caracteristici speciale şi pun în valoare tehnologia dezvoltată de aceştia.
În final trebuie să reţii că uleiul de motor trebuie schimbat conform recomandărilor că maşina să funcţioneze corect. Anual, sau la 10000 km dacă Volkswagen-ul este nou şi are motor diesel. Odată la doi ani sau 30.000 km dacă Volkswagen ul tău este alimentat cu benzină. În cazul maşinilor rulate, cu mai mult de 100.000 km schimbul trebuie să se realizeze mai des, conform recomandărilor specialistului care se ocupă de întreţinerea şi mentenanţă.
1 comment
Foarte bun articolul, multumesc pentru sfat!
Comments are closed.