In acest articol subiectul principal este display telefon mobil si vom discuta despre alternativele la ecranele amoled.
Acestea din urma sunt mai scumpe in prezent (si chiar daca acest cost scade), productia si capacitatile de productie nu sunt foarte mari. De asemenea, acestea se deterioreaza mai repede decat ecranele LCD datorita culorii albastre care isi pierde intensitatea dupa multe utilizari.
Dar producatorii pot integra sisteme de compensare (mai putin subpixeli albastrii, dar mai largi, si mecanisme de variatie a intensitatii) pentru a permite ecranului sa beneficieze de o viata mai buna. AMOLED este, de asemenea, mai sensibil la umiditate.
LCD-ul este o tehnologie veche de afisare care a inlocuit CRT-ul, vechile tuburi catodice. Ecranul LCD a fost in vigoare de la inceputul anilor 1970, desi a fost difuzat pe scara larga mai tarziu. Dintre panourile LCD, exista mai multe tehnologii: TN si IPS in principal. TN a fost cea mai utilizata tehnologie, dar este cea mai putin calitativa.
Tehnologiile IPS, S-IPS si FFS sunt similare si permit cresterea unghiurilor vizuale.
Din an in an, toate aceste tehnologii evolueaza, indiferent de contrast, fidelitate sau consum de culoare. FFS si S-IPS sunt deseori indicate in fisele tehnice ca placi IPS. De fapt, numai testele extinse permit diferentierea cu adevarat a tehnologiei utilizate in placi. Multe progrese tehnologice au facut IPS competitiv cu AMOLED in termeni de pret.
Pixelii placilor sunt constituiti din tranzistori pentru a le putea controla. Exista mai multe metode pentru realizarea acestor tranzistoare. Metoda cea mai raspandita este tehnologia de fabricatie care utilizeaza siliciu amorf hidrogenat (a-Si). In ultimii ani, am auzit despre IGZO. Este o tehnologie Sharp bazata pe indiu, galiu, zinc si oxid.
Are doua avantaje fata de a-Si. Permite mai multa lumina sa treaca, permitandu va sa va relaxati avand mai putina iluminare din spate si consuma mai putina energie. Alt avantaj al sau este dimensiunea tranzistorilor, care permite sa puna mai multi pixeli pe o placa si sa beneficieze de o definitie mai inalta.
LTPS se bazeaza pe siliciu policristalin fabricat la temperatura scazuta. Castigul este aproximativ acelasi ca si pentru IGZO: rezolutie mai mare. Electronicele sunt integrate direct in fiecare pixel, ceea ce necesita mai putin spatiu.
LTPS este superioara IGZO in termeni de randare, dar putin mai costisitoare la nivel de productie. Cu toate acestea, este disponibil in cantitati mai mari.
Care sunt punctele cuantice folosite pentru televiziune?
Dotarile cuantice sau cutia cuantica reprezinta o tehnologie care ar putea afecta domeniul afisajului LCD in urmatorii ani. Punctele cuantice au forma unui filtru care urmeaza sa fie atasat la interiorul placii.
Lumina emisa de LED-urile de pe ecranul LCD este transformata in timp ce trece prin filtru. Acest lucru permite ecranelor sa afiseze culorile cele mai fidele posibile. LED-urile albe sunt inlocuite cu LED-uri albastre.
In acelasi mod ca un ecran OLED, ecrane LCD cu puncte cuantice prezinta 40% mai mult spatiu de culoare, consumand cu 20% mai putina energie. Deocamdata, aceasta tehnologie se regaseste in unele produse, inclusiv Amazon Kindle Fire HDX 7, care produce rezultate excelente, asa cum arata testul DisplayMate.
AMOLED nu este prezent pe tablete (in afara de unele produse Samsung precum Tab S2) datorita complexitatii si costului de fabricare a diagonalelor mari de ecrane echipate cu aceasta tehnologie.