Atunci cand cancerul mamar este diagnosticat, avand dimensiunea mai mica de 1 cm, permite in peste 90% dintre cazuri, vindecarea.
Mamografia este cea mai eficienta metoda de screening pentru a detecta cancerul la san inainte ca pacienta sau clinicianul sa-l poata palpa. Se spune despre mamografie ca poate sa depisteze tumorile mamare chiar si cu 3 – 4 ani inainte ca acestea sa poata fi palpate.
Pentru ca am discutat deja despre mamografie si am mentionat acest termen, trebuie sa facem precizarea ca mamografia este o examinare cu ajutorul razelor X, pentru sani. Se foloseste pentru a detecta si pentru a diagnostica afectiunile sanilor.
Un amanunt foarte interesant de precizat este acela ca mamografia este singura metoda de screening pentru cancerul mamar, pentru toate categoriile de populatie. Mamografia nu poate fi inlocuita, dar poate fi insotita de o ecografie mamara. Este recomandat ca ecografia mamara sa insoteasca o mamografie in cazul femeilor care au un risc crescut, dar si pentru femeile are au sanii densi la mamografie.
Tipuri de mamografii
Este important de mentionat faptul ca exista mamografie de screening si mamografie de diagnostic. In ceea ce priveste primul tip de mamografie (screening), aceasta este recomandata pentru femeile asimptomatice, care au depasit varsta de 40 de ani.
Acestor femei li se recomanda mamografia de screening pentru detectarea oricarei anomali suspecte, sau pentru a detecta orice modificare a aparut de la ultima mamografie facuta.
In ceea ce priveste mamografia de diagnostic, aceasta li se recomanda pacientelor care au peste 35 de ani impliniti. Se recomanda o asemenea mamografie atunci cand femeile trecute de aceasta varsta se confrunta cu probleme precum scurgere mamelonara, nodul, retractia mamelonului sau a pielii peste nivelul sanului, iar acestea sunt doar cateva exemple.
Se poate recomanda o mamografie de diagnostic si imediat dupa efectuarea unei mamografii de screening, atunci cand apar modificari prezente, comparativ cu ultima mamografie de screening efectuata.
Pentru un diagnostic corect, acest tip de mamografie foloseste incidente mamografice suplimentare. Cele mai importante riscuri si consecinte neplacute in ceea ce priveste mamografia de screening, sunt reprezentate de disconfortul produs de co,presie, dar si de riscul de iradiere.
Cum sa te pregatesti pentru mamografie?
Femeile care urmeaza sa aiba parte de o mamografie, este imporant ca in ziua respectiva sa nu foloseasca lotiuni, pudre, parfumuri, deodorante sau creme la nivelul axilei sau a sanilor. Acest lucru este deosebit de important, dat fiind faptul ca substantele chimice pe care aceste produse le contin, pot fi responsabile de aparitia unor imagini anormale pe mamografie. Acestea se pot confunda usor cu semnele sugestive ale unei afectiuni mamare.
De-asemenea, este important de mentionat faptul ca femeile care au sanii sensibili, ar fi indicat sa se programeze pentru o astfel de metoda de screening, dupa menstruatie, la cateva zile.
Se recomanda de-asemenea evitarea consumului de produse pe baza de cofeina, inainte cu doua zile de mamografie, dat fiind faptul ca astfel va fi redusa sensibilitatea sanilor.
Avantajele mamografiei
Unul dintre avantajele semnificative ale mamografiei, este acela ca de a fi singura metoda imagistica, capabila sa evidentieze si sa caracterizeze microcalcificarile, acestea fiind uneori singurul semn al cancerului mamar.
Un alt avantaj ese acela de a putea face comparatii intre rezultatele mamografiei de acum, cu rezultatele anterioare.
Nu in ultimul rand, de mentionat este faptul ca metoda cea mai eficienta cu privire la detectarea intr-un stadiu incipient a cancerului la san, este mamografia.
Riscurile mamografiei
Dat fiind faptul ca se foloseste o doza mica de iradiere (similara cu iradierea de la o radiografie dentara), testul prezinta un risc minim, dar nu exista dovezi care sa arate ca aceasta mica doza de radiatii, ar putea cauza cancer.