Ce tip de psihoterapie sa aleg?

Ce tip de psihoterapie sa aleg?

0 Shares
0
0
0

Psihoterapia este tratamentul, ingrijirea, urmarirea si sprijinul psihologic oferit de un psihoterapeut (sau psiholog) unei persoane aflate in suferinta psihologica sau care are nevoie de sprijin psihologic.

Exista multe forme de psihoterapie, care se ocupa sau nu de psihopatologii specifice, si sunt dezvoltate de psihoterapeuti si psihologi din diferitele abordari ale psihologiei. In acest articol, iti vom prezenta principalele forme de psihoterapie, avantajele, caracteristicile si indicatiile acestora.

Diferitele forme de psihoterapie

Tipul de psihoterapie indicat poate varia in functie de mai multi factori. Intra in joc profilul pacientilor (copii, adulti sau varstnici), problema psihologica tratata (natura si seriozitatea), contextul (spital, psihologie online) si preferinta pacientilor atunci cand vine vorba de alegerea unui terapeut adulti Cluj.

Desi distincte din punct de vedere al tehnicilor terapeutice utilizate sau al analizei lor asupra tulburarilor psihologice, toate psihoterapiile pe care urmeaza sa vi le prezentam impartasesc punctul comun de a se baza pe o deontologie comuna, precum si pe o relatie terapeutica intre pacient si psiholog in cadrul unui spatiu de incredere. Acest cadru garanteaza fiecarui pacient un spatiu de ascultare, in care va beneficia de expertiza psihoterapeutului sau si de posibilitatea de a-si exprima suferinta in deplina libertate si fara teama de judecata.

  • Psihoterapie cognitiv-comportamentala

Terapia cognitiv-comportamentala, numita adesea CBT, trateaza suferinta pacientului prin studierea transpunerii acesteia in viata de zi cu zi din punct de vedere cognitiv (mecanisme de gandire patologica) si din punct de vedere comportamental (care comportamente si simptome sunt executate).

Daca suferi de tulburari comportamentale sau emotionale, stres si anxietate, fobii, dependente, probleme de comunicare sau chiar depresie, atunci acest tip de terapie este alegerea potrivita si iti poate vindeca simptomele intr-un timp relativ scurt.

  • Psihoterapie psihanalitica

Psihoterapia psihanalitica caracterizeaza abordarea psihodinamica, se bazeaza pe psihanaliza si ofera pacientului aplicarea acesteia prin cadrul “analizei psihicului”, care este un cadru terapeutic instituit in principal de Freud pentru tratarea psihicului.

Daca te confrunti cu o stare de suferinta psihica, o stare generala de rau care nu pare sa tinteasca simptome obiective sau ai fost anxios sau deprimat pentru mult timp, acest cadru ar putea fi ceea ce cauti. Poti face o psihanaliza daca simti nevoia sa te intelegi mai bine, sa faci bilantul vietii tale, al suferintei tale si sa initiezi schimbari profunde pentru viitorul tau. In Romania, terapia psihanalitica poate fi practicata de un psihanalist dar si de anumiti psihologi clinicieni sau psihiatri.

  • Psihoterapia sistemica

Terapiile sistemice analizeaza si trateaza suferinta unui individ ca pe un simptom al disfunctiei grupului din care face parte (familie, cuplu, casnicie etc.). Psihoterapia sistemica poate fi asadar atat terapie individuala, cat si de grup/cuplu.

Aceasta abordare psihoterapeutica este indicata in cazurile in care suferinta psihologica traita de individ face parte dintr-un context de interactiune sociala. Problemele de familie, de cuplu, de afaceri, sociale, de comunicare sunt cele mai potrivite pentru psihoterapiile sistemice.

In concluzie, desi aceste abordari psihoterapeutice sunt diferite, au acelasi scop: sa te ajute sa te vindeci si sa traiesti o viata fericita si implinita. Apeleaza la un psiholog sau psihoterapeut pentru o abordare integrativa care iti va permite sa beneficiezi de expertiza lor prin numeroase cai terapeutice.

0 Shares
You May Also Like