Care sunt avantajele suplimentelor cu vitamine?

Care sunt avantajele suplimentelor cu vitamine?

0 Shares
0
0
0

Probabil cea mai cunoscuta dintre toate vitaminele, vitamina C – cunoscuta si sub numele de acid ascorbic – este prima la care te gandesti atunci cand simti o scadere de energie, si pe buna dreptate! Haideti sa descoperim numeroasele proprietati ale acestei puternice vitamin, care pe langa fructi si lgume e prezenta si in  pachet Plasma Quinton Hipertonic si Vitamina C Lipozomala 1000 Mg Ascolip.

Origine

Folosita in forma sa naturala de peste 3.000 de ani pentru a combate scorbutul, vitamina C a fost izolata si identificata abia in 1931 de Albert Szent-Gyorgyi, care a primit Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie in 1937. A fost apoi sintetizata din D-Glucoza in 1933 de catre Tadeusz Reichstein.

De atunci, sinteza sa a fost imbunatatita, dar principiul sau sta acum la baza producerii a 80 de mii de tone de vitamina C in fiecare an, din care jumatate este folosita in farmacii si parafarmacii si un sfert ca si conservant in industria alimentara.

Desi aproape toate animalele si plantele il sintetizeaza in mod natural, nu este cazul antropoidelor – din care fac parte oamenii si cobaiul – care, prin urmare, trebuie sa-l gaseasca zilnic in hrana lor.

Surse alimentare

  • Vitamina C este foarte prezenta in fructe

Vitamina C este o vitamina care se gaseste aproape exclusiv in alimentele vegetale. Grupul de alimente care este cel mai bine furnizat cu ea este fructul, bineinteles, cu : guava (228 mg/100 g), coacaze negre (180 mg/100 g), lamaie (125 mg/100 g), kiwi (92,7 mg/100 g), litchi (71,5 mg/100 g), capsuni (67 mg/100 g), papaya (62 mg/100 g), grapefruit (61 mg/100 g), portocale (57 mg/100 g) si, in general, toate citricele.

Exista, de asemenea, doua super-fructe cu un continut exceptional de vitamina C, dar care nu se gasesc in forma naturala in Europa: Camu-camu si acerola. Exista multe suplimente alimentare pe piata.

In ceea ce priveste legumele, vitamina C se gaseste din abundenta in ardei si varza: ardei galben (184 mg/100 g), ardei rosu (159 mg/100 g), varza kale (145 mg/100 g), ardei verde (121 mg/100 g), broccoli (106 mg/100 g), varza de Bruxelles (103 mg/100 g), varza rosie (58 mg/100 g) si conopida (57 mg/100 g).

Retineti ca vitamina C este una dintre cele mai fragile vitamine existente. Este deosebit de sensibil la caldura, lumina si oxidare. Prin urmare, nivelurile de mai sus se refera la alimentele crude, deoarece acestea isi vor pierde aproximativ jumatate din vitamina C in timpul gatitului.

  • Beneficii si virtuti

Vitamina C este un antioxidant puternic care ajuta la lupta impotriva stresului oxidativ, protejand celulele de radicalii liberi si, prin urmare, de imbatranirea prematura.

Actioneaza in sinergie cu vitamina E, beta-caroten, seleniu si zinc, care ii potenteaza efectele asupra radicalilor liberi. Aceasta actiune antioxidanta este cea care ii permite sa contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer si a bolilor neurodegenerative.

Vitamina C este esentiala pentru intarirea sistemului imunitar. Contribuind la sinteza colagenului, cea mai abundenta proteina din organismul nostru, care permite structurarea pielii, tendoanelor, cartilajelor si ligamentelor, vitamina C este esentiala pentru sanatatea si soliditatea corpului uman.

0 Shares
You May Also Like